Narysowac zbior w Z
Kamisiaa : z* − liczba sprzezona
|z*−2+3i|2 +2Re(z)≥0
22 paź 16:04
Kamisiaa : Zbiór w C a nie w Z − pomyłka
22 paź 16:13
Kamisiaa : Czy kto mi pomoże

?
22 paź 16:18
Godzio:
z* − 2 + 3i = (z − 2 − 3i)*
|z*| = |z|
Więc mamy:
|z − 2 − 3i|2 + 2Rez ≥ 0
Niech z = x + iy
|x − 2 + i(y − 3)|2 + 2x ≥ 0
(x − 2)2 + (y − 3)2 + 2x ≥ 0
x2 − 2x + 4 + (y − 3)2 ≥ 0
(x − 1)2 + (y − 3)2 ≥ − 3
Co jest zawsze prawdziwe, szukam błędu i nie mogę znaleźć, rozwiązaniem byłaby w tym przypadku
cała płaszczyzna.
22 paź 16:45
J:
pomyłka od trzeciej linijki

(x−1)
2 − 1 + (y−3)
2 ≥ 0 ⇔ (x−1)
2 + (y−3)
2 ≥ 1
22 paź 17:00
J:
trzecia linijka ma być: x2 − 4x + 4 − 4 + (y − 3)2 + 2x ≥ 0 ⇔
⇔ x2 − 2x + (y−3)2 ≥ 0 ⇔ (x−1)2 − 1 + (y−3)2 ≥ 0
22 paź 17:04
Benny: jak z (x−2)2 bierze Ci się x2−4x+4−4?
22 paź 17:26
J:
no racja .. zagalopowałem się
22 paź 17:28