oblicz P(b')
mati07:
P(A')=0,75
P(A∩B)=0,2
P(AUB)= 0,3
oblicz P(B')
czy mogę to zrobić tak?
P(B')=1−0,75=0,25
22 paź 14:52
===:
a z czego wynika, że P(B)=0,75
22 paź 15:08
mati07: no właśnie nie wiem bo też się nad tym zastanawiałem, pewna koleżanka miała tak dziś na
sprawdzianie i chcę wiedzieć czy P(B')= 0,25
22 paź 15:17
===:
niestety NIE
22 paź 15:18
Benny: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(B)=P(A∪B)−P(A)+P(A∩B)
P(B')=1−P(B)
22 paź 15:21
===:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
0.3=0,25+P(B)−0,2 ⇒ P(B)=0,25 zatem P(B')=
22 paź 15:23