wyznacz największą i najmniejszą wartość funckji
Agata: Wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji (wykorzystując tylko wiedzę z f−cji
trygonometrycznych).
| | 1 | | π | |
a) f(x) = |
| ⋀ x∊ <0, |
| > |
| | sinx+cosx | | 2 | |
| | π | |
b) f(x) = √2(1−cosx) ⋀ x∊ <0, |
| > |
| | 2 | |
bardzo proszę o wytłumaczenie :c
22 paź 14:42
J:
maksimum dla: x = 0
b) minimum dla: x = 0
22 paź 15:15
Agata: to się jakoś liczy czy tylko odczytuje?
22 paź 15:18
===:
... to się zna trygonometrię w tym wykresy funkcji
22 paź 15:24
J:
a) sinx + cosx = √2sin(45 + x) .... osiąga w podanym przedziale min = 1 ( dla x = 0)
i wtedy f(x) osiaga maksimum ... i odwrotnie, osiąga maksimum = √2 ( dla x = 45),
a wtedy funkcja f(x) osiąga minimum
b) f(x) = 0 dla x = 0 oraz f(x) = √2 dla x = 90
22 paź 15:28