Smutna Elwira
Proszę Was o pomoc :(: Na kółko matematyczne, na które uczęszcza Wojtek więcej niż 94% uczestników to chłopcy. Podaj
najmniejszą liczbę uczestników tego kółka. Jeżeli jest taka możliwość proszę wyłumaczyć jak
rozwiażać krok po kroku...Dziekuje
9 gru 20:34
Basia:
n − liczba uczestników
n musi być liczbą naturalną
94%x = 0,94n − liczba chłopców
0,94n też musi być liczbą naturalną
0,94n = 94100n = 4750n = 47n50
jeżeli to ma być liczba naturalna to 47n musi być podzielne przez 50 czyli
n musi być podzielne przez 50, bo 4750 jest już nieskracalny
czyli n musi być wielokrotnością liczby 50 (50,100,150,....)
czyli najmniejsza możliwa wartość to 50
9 gru 23:10