obszar
RJS:

Mam obliczyć pole ograniczone funkcjami
y
2=2x+1⇒y=
√2x+1 y=−
√2x+1
y=x−1
∫(
√2x+1−x+1)dx=∫
√2x+1dx−∫xdx+∫dx
| | 14 | | 16 | |
po podstawieniu granic całkowania wyszło mi |
| w odpowiedzi jest |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 paź 12:50
RJS:
Czy granice całkowania do od 4 do 0 ?
22 paź 12:58
J:
Nie możesz tak całkować, bo w przedziale [0,4] funkcja "niebieska" się zmienia ..
zmień kolejność całkowania
22 paź 13:08
RJS:
W przedziale od 4−0 przecież niebieska ogranicza z góry cały czas ?
22 paź 13:14
J:
sorry ... źle popatrzyłem

... musisz mieć bład w obliczeniach , bo granice są dobre [0,4]
22 paź 13:27
RJS:
Mam tak (pomijam na razie granice całkowania )
∫(
√2x+1−x+1)dx=∫
√2x+1dx−∫xdx+∫dx=....
| | 1 | | 1 | |
..= |
| √(2x+1)3− |
| x2+x+C |
| | 3 | | 2 | |
Wstawiam teraz granice całkowania
| | 1 | | 1 | | 1 | | 14 | |
[ |
| √(2x+1)3− |
| x2+x]=5− |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Więc gdzie się mylę ?
22 paź 13:31
J:
policzyłem ... i masz dobrze
22 paź 13:37
Godzio:
Jeżeli koniecznie chcesz tak całkować to:
P = ∫
−1/20(
√2x + 1 − (−
√2x + 1))dx + ∫
04(
√2x + 1 − (x − 1))dx
A można też po y całkować i wtedy:
| | y2 − 1 | |
P = ∫−13(y + 1 − |
| )dy |
| | 2 | |
22 paź 13:40
J:
zaćmienie .. no jasne: granice to: [−1/2,4] i zmiana funkcji podcałkowych
22 paź 13:42
RJS:
Godzio ten czubek od −1/2 do 0 też należy do obszaru ? w tym punkcie przecież nie ogranicza go
prosta y=x−1 ?
22 paź 13:43
RJS:
Nie było pytanie, mnie też zaćmiło

Dziękuję Panowie !
22 paź 13:43
Godzio:
Prosta może nie, ale y2 = 2x + 1 już tak.
22 paź 13:43