Zapisz w postaci 5^α.
CiZ: Witam. Mam problem z takim zadaniem. Sczerze powiedziawszy, to nawet nie wiem jak się za nie
zabrać:(
Zapisz w postaci 5α.
(5−1 √5)3}\ {3√54√5
22 paź 11:19
J:
Jeśli się nie pomyliłem, to: 5−23/12
22 paź 11:26
CiZ: Może mi ktoś to rozpisać? Bardzo był bym wdzięcznym. Bo robie sam i jakieś dziwne rzeczy mi
wychodzą..
22 paź 11:39
J:
| | (5−1*51/2)3 | | 5−3/2 | |
= |
| = |
| |
| | (5*51/4)3 | | 55/12 | |
= 5
−3/2 − 5/12 = 5
−23/12
22 paź 11:44
22 paź 11:44
J:
pierwsza linijka ... w mianowniku: (5*51/4)1/3
22 paź 11:45
CiZ: Ja bym zrobił to tak, lecz nie wiem czy dobrze:
1+x=14+7ax
x=14+7ax−1
x=13+7ax
i co dalej?
22 paź 11:49
5-latek: x−7ax=13
x(1−7a)=13 to x=
22 paź 11:51
CiZ: Kurcze.. no tak − wyciąganie przez nawias.. człowiek się przez wakacje za bardzo rozluźnił i
proste rzeczy mu wyszły z głowy. Dziękuję bardzo za wszystko !
22 paź 11:53
J:
1) Założenie: 2 + ax ≠ 0
.... 1 + x = 14 + 7ax ⇔ x − 7ax = 13 ⇔ x(1 − 7a) = 13 ... dokoncz
22 paź 11:54