wyznacz przedzialy monotonicznosci
Marta: wyznacz przedziały monotoniczności x2+√x5
22 paź 11:02
J:
policz pochodną
22 paź 11:02
Marta: ale nie wiem, jakie są potem miejsca zerowe, po obliczeniu pochodnej
22 paź 11:08
J:
a może nie trzeba będzie obliczać miejsca zerowe pochodnej ?
wyznacz dziedzinę funkcji ( będzie potrzebna )
22 paź 11:11
Marta: aa no tak, x>0
dzięki
22 paź 11:16
J:
zła dziedzina
22 paź 11:19
Marta: x≥0?
22 paź 11:20
J:
tak
22 paź 11:22
Marta: ale przy przedziałach monotoniczności,ze funkcja rośnie to przedział będzie otwarty
22 paź 11:24
J:
tak
22 paź 11:27
Marta: a w takim przypadku, co mam zrobić? 3√x3−9x , df = <−3,0> <3,+∞), ale dalej jak?
22 paź 11:30
J:
a skąd taka dziedzina ?
22 paź 11:32
22 paź 11:34
J:
D = R ( przecież masz pierwiastek 3 − go stopnia )
22 paź 11:35
Marta: no tak, racja
22 paź 11:40
J:
teraz policz pochodną
22 paź 11:40
Marta: 13(x3−9x)−23 (3x−9)
22 paź 11:46
J:
drobny błąd:
| | 3x2 − 9 | |
f'(x) = |
| ... i teraz badaj znak pochodnej |
| | 3(x3 − 9x)2/3 | |
22 paź 11:49
Marta: dziękuję!
22 paź 11:51