Zadanie nr 1.18
5-latek:

dane sa dwa okręgi oA,r
1) i o(B,r
2) oraz odcinek dlugosci
d
Znajdz wszystkie punkty z których każdy jest oddalony od obu okregow o
d . Ile jest
takich punktów .
Gdzie ten odcinek wstawić do porównania ?
22 paź 10:34
J:
Cześć

Przydałaby się definicja odległości punktu od okręgu
22 paź 10:43
5-latek: Czesc

Zaraz poszukam dokladna .
22 paź 10:45
5-latek: Mam .
Odleglosc punktu od figury − kres dolny dlugosci odcinkow ,ktirorych jednym koncem jest dany
punkt a drugi koniec należy do danej figury
22 paź 10:51
J:
Ja znalazłem coś innego.... trochę inna definicja:
157. Niech będzie dane koło o środku w punkcie O z promieniem r i pewien punkt A wewnętrzny
(rys. 112) lub zewnętrzny (rys. 113).
Rys. 112 Rys. 113
Rys. 112 Rys. 113
Jeżeli ten punkt połączymy z jakimkolwiek punktem C leżącym na okręgu, to odcinek AC będzie
odległością danego punktu od punktu C okręgu. Oczywiście odległość ta będzie różna dla różnych
punktów okręgu. Można zadać pytanie, który z punktów połączonych na okręgu jest najbliższy, a
który najdalszy punktowi A?
22 paź 10:55
J:
...a , dalej jest komentarz,że najmniejsza z tych odległości jest odległością punktu od okręgu
( czyli się zgadza )
22 paź 11:00
5-latek:

ta definicje przepisałem ze zbioru z którego jest to zadanie .
natomiast w książce prof. W janowskiego jest tak
Niech będzie dana figura F i punkt A .
Odlegloscia punktu A od figury F nazywamy kres dolny liczb AM gdy punkk M przebiegoa zbior F
Np. odlegosc punktu A od okręgu C(A,r) jest rowna r
Odleglosc punktu A od kola K(A,r) jest rowna zeru
Jak również odleglosc dowolnego punktu P okręgu C(O,r) od kola K(O,r)
Gdy zbior odleglosci punktu A od każdego punktu figury F ma liczbe najmniejsza wtedy jest ona
odlegloscia punktu A od danej figury .
A TY w której książce masz swoja definicje ?
22 paź 11:10
J:

IABI = d ( odległość punktu A od tego okręgu )
22 paź 11:15
5-latek: Odleglosc punktu A od tego okręgu o(O,OB) jest rowna 0
22 paź 11:19
J:
niestety nie

długość odcinka AB jest odległością punktu A od tego okręgu
22 paź 11:22
5-latek: No tak
a gdyby ten punkt A lezal wewnątrz okręgu to wtedy ogleglosc punktu A od okręgu bylaby zero ?
22 paź 11:27
J:

analogicznie: d = IABI
22 paź 11:30
5-latek: J
To ja tu czegos nie rozumiem . Wybacz
Skoro okrag to zbior punktów płaszczyzny których odleglosc od srodka O jest rowna r to ja
myslalem ze skoro ten punkt A lezy wewnątrz okręgu to jego odlegolsc od okręgu to zero .
22 paź 11:36
5-latek: Nie chce zagladac do odpowiedzi no ale zajrzałem i tam pisza ze punktów takich jest
0,1,2 3 4 5 6 7 8 lub nieskończenie wiele .
22 paź 11:39
22 paź 11:39
5-latek: A już wiem ,bo z definicji która napisałem drugi koniec należy do figury (a punkt B należy do
figury (do okręgu
22 paź 11:48
5-latek: Tylko tutaj mamy dwa okręgi i jak to narysować
22 paź 12:41
henrys: 5−latku masz jakieś ograniczenie jak te okręgi są położone względem siebie i dowolnie?
22 paź 12:46
henrys: czy dowolnie?
22 paź 12:47
5-latek: WItaj

Nie ma zadnych . ten rysunek zrobiłem sam
22 paź 12:47
henrys:

jeśli d=[|AB|−(r
1+r
2)]/2 mamy tylko 1 punkt
22 paź 12:49
henrys: to jest dla okręgów rozłącznych i takich, że jeden nie zawiera się w drugim
22 paź 12:50
5-latek: To już widze
22 paź 12:54
henrys:

tutaj d=[r
2−(|AB|+r
1)]/2 też tylko 1 punkt
22 paź 12:55
5-latek: I teraz nalezaloby tez rozpatrzyć okręgi styczne zewnetrzie i stryczne wewnętrznie tez ?
22 paź 12:56
henrys:

teraz dwa punkty (również dla okręgów o różnych promieniach, dla odpowiedniego d)
22 paź 12:59
henrys:

nieskończona ilość punktów
22 paź 13:02
5-latek: Jeśli możesz to narysuj mi jeszcze przypadek dla 0 punktów a ja sobie to przeanalizuje jak
wroce z zesłania (tak mi się nie chce jechać

na razie dziekuje ci za pomoc
22 paź 13:03
henrys: styczność okręgów chyba na nic się nie przyda
22 paź 13:04
5-latek:

Chyba przecinające się okręgi będzie na 0 punktów
22 paź 13:07
henrys:

np. d=r
2, gdzie r
2 dłuższy promień, zero punktów
22 paź 13:08
5-latek: Dobrze . dzięki

Nie było to latwe
22 paź 13:09
henrys:

nie, nie to zależy jak będzie ustalony odcinek d, może być nawet 8 (chyba

)
22 paź 13:29
henrys:
22 paź 17:25
5-latek: dziekuje

Zostawiam to sobie na jutro . dzisiaj wymiękam
22 paź 23:13
Mila:

1) Okręgi (czarne) rozłączne jak na rysunku:
r+R<|AB|
a) Dwa punkty równo odległe od obu okręgów, jeżeli
r+R+2d>|AB|
b) Jeden punkty równo odległy od obu okręgów
r+R+2d=|AB|
c) Brak , jeżeli
r+R+2d<|AB|
22 paź 23:53
5-latek: Dzieki
Milu 
Pozdrawiam
23 paź 00:10
Mila:
23 paź 16:45
5-latek:

Tutaj mam przecinające się okręgi
Wedlug mnie będzie tutaj 8 takich punktów (zazanczylem je na zielono −ale tylko z 1 strony
Czy należy badac dalej w zaleznosci od np r+d=R+d=a=AB
24 paź 18:07
5-latek: Potem badac okręgi wspolsrodkowe i rozlaczne wewnwtrznie
24 paź 18:09
Eta:
Co tak "małolatku"
pobladłeś? ..... może od tych zadań ?

Pozdrawiam
24 paź 18:43
5-latek: Pozdrawiam
Eta 
Troche od zadań tez
24 paź 19:49
5-latek:

narysowałem dwa okręgi przecinające się (czarne
jeśli r+d+R=D>AB to wyjda 2 punkty przecięcia
Teraz tez odlozylem odcinek d wewnątrz okręgu o(B,R) i tez wyyszly dwa punkty przecicia
24 paź 23:11
5-latek : Podbijam
25 paź 11:01
5-latek: Milu mozez jeszcze cos dopowiedzieć do tego ?
25 paź 20:41
5-latek: Zastanawiam się tak ogolnie
czy to jest trudne ? czy nikomu nie chce się rysować ? Może za dużo rysowania ?
Na okręgach rozlacznych już wiem
25 paź 20:52
Mila:
Witaj, nie czytałam tego jeszcze, bo widziałam dużo pomagających.
Teraz oglądam "wesoły wieczór"− polecam piosenkę z kabaretu Dudek.
Pomyślę.
Tylko już się zagubiłam w gąszczu wpisów. Przypomnij o który przypadek chodzi.
25 paź 21:08
5-latek: Dobrze to po tym wesołym wiecorze
Tak ogolnie to teraz okręgi przecinające się , i rozlacznie wewnętrznie
25 paź 21:18
5-latek: Milu tylko nie wiem czy to rozpatrywać wszystkie przypadki
25 paź 21:21
Mila:
23:11 dobrze.
To wszystko zależy od odległości środków i promieni okręgów.
Zostaw te rozważania, w konkretnych zadaniach będziesz odpowiednie informacje
i dasz radę rozwiązać zadanie. Do czego to Ci jest potrzebne?
25 paź 21:38
5-latek: Milu 
tak w sumie to do niczego .
Chcialem pouzywac cyrkiel i linijke .
Dostalem zbior zadań do geometrii dla klasy 1 i 2 liceum Drobka Szymanski (1998r i zaczalem
sobie rozwiazywac te zadanka po kolei
25 paź 21:44
5-latek: Poza tym obiecałem henrysiowi ze zajme się do końca tym zadaniem
25 paź 21:46
henrys: dobra 5−latek, zwalniam Cię z obietnicy

pełne rozwiązanie wyślę Ci może jutro na email, tutaj trudno zrobić rysunki
25 paź 22:32
5-latek: Będę CI wdzięczny

Teraz mam zadanie ze stycznymi . Ale jutro je wstawie
25 paź 22:37