α | α | |||
1 = cos2 | + sin2 | |||
2 | 2 |
α | α | |||
cosα = cos2 | − sin2 | |||
2 | 2 |
α | ||
(1) 1 − cosα = 2sin2 | , | |
2 |
α | α | |||
(2) sinα = 2sin | cos | . | ||
2 | 2 |
α | α | α | ||||
(3) z = 2sin | (sin | − i cos | ). | |||
2 | 2 | 2 |
α | 3π | α | ||||
(4) sin | = cos( | + | ) | |||
2 | 2 | 2 |
α | 3π | α | ||||
(5) − cos | = sin( | + | ), | |||
2 | 2 | 2 |
α | 3π | α | 3π | α | ||||||
z = 2sin | (cos( | + | ) + i sin( | + | )). | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
α | ||
Jest to postać trygonometryczna pod warunkiem, że 2sin | jest liczbą dodatnią (bo ma to | |
2 |
α | ||
być |z|), musi być więc sin | > 0, co na szczęście jest prawdą, | |
2 |
α | ||
sin | > 0 | |
2 |
α | ||
0 < | < π, | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |