Mam trzy proste
y=ln(x)
y=0
x=√8
I musze obliczyć pole obszaru ograniczone tymi krzywymi
Nie wiem jak policzyć to ? i gdzie jest ten obszar
jeszcze mam taki przykład
y2=2x+1⇒y=√2x+1 lub y=−√2x+1
y=x−1
granice całkowania od 4 do 0
∫[√2x+1−(x−1)]dx=∫(√2x+1)−x+1)dx=∫√2x+1dx−∫xdx+∫dx=...
∫(√2x+1dx= t=2x+1 dt/2=dx
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | ∫t1/2dt= | √t3+C= | √(2x+1)3+C | |||
| 2 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
..= | √(2x+1)3− | x2+x+C | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 1 | |||
[ | (√2x+1)3− | x2+x] (4−0)= | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 14 | 16 | ||||
=5− | = | w odpowiedzi jest | , więc gdzie robię błąd ? | |||
| 3 | 3 | 3 |