|sinx| + sinx = 0
lipstone1: |sinx| + sinx = 0
sinx = sinx lub sinx = −sinx
x należy do rzeczywistych
lub
x=kπ
ale powinno wyjść x należy <π+2kπ,2π+2kπ>
Mógłby ktoś wytłumaczyć?
21 paź 23:49
olekturbo: założenia:
dla sinx ≥ 0
sinx = −sinx
dla sinx <0
sinx = sinx
22 paź 00:22
ICSP: albo zastanowic się kiedy równanie :
a + |a| = 0
ma rozwiązania i w jakiej postaci są te rozwiazania.
22 paź 00:39
lipstone1: no dobra, z pierwszego założenia wychodzi że x = π+2kπ.
To skąd 2π+2kπ?
22 paź 00:42
Aga1.:

Gdy sinx<0 czyli.x∊(π+2kπ,2π+2kπ)
mamy
−sinx+sinx=0
0=0
odp x∊(π+2kπ, 2π+2kπ)
gdy sinx≥0, czyli x∊<0+2kπ, π+2kπ>
mamy sinx+sinx=0
2sinx=0
sinx=0
x=kπ należy do dziedziny.
odp
x∊(π+2kπ,2π+2kπ)U{kπ}= odp z książki.
22 paź 09:04
lipstone1: aaaaaa dobra. Dzięki bardzo
22 paź 17:12