funkcja odwrotna
Patryk: Wyznacz dziedzinę, przeciwdziedzinę oraz funkcję odwrotną, jeżeli istnieje:
A więc funkcja musi być wzajemnie jednoznaczna. Funkcja ta jest różnowartościowa, bo jest to
funkcja wymierna. Dziedziną funkcji jest:
2xy − 3y = x + 2
2xy − x = 2 + 3y
x(2y − 1) = 2 + 3y
Y: y∊R\ U{{1}{2}}
Do końca nie rozumiem co oznaczy suriekcja. Oznacza to, że dziedzina ma się równać
przeciwdziedzinie? Jeśli tak, to porównuję moje D z Y? Czyli nie równa się i nie ma funkcji
odwrotnej?
21 paź 23:32
Lorak: Trzeba zacząć od tego, co to jest zbiór wartości i przeciwdziedzina. To nie są synonimy,
a w każdym razie nie zawsze są.
Przez zbiór wartości najczęściej rozumiemy podzbiór przeciwdziedziny.
Natomiast funkcja jest suriekcją, gdy jej zbiór wartości jest równy przeciwdziedzinie.
W takim razie pojawi się pytanie: 'Skąd mam wziąć przeciwdziedzinę?'
Jeśli nie podano jej w poleceniu, a Twoim zadaniem jest wyznaczyć funkcję odwrotną, to
po prostu bierzesz przeciwdziedzinę równą zbiorowi wartości.
Przykładowo funkcja f(x) = x2 określona w taki sposób:
f : <0;∞) → R nie jest suriekcją. A w taki:
f: <0;∞) → <0;∞) jest suriekcją.
Rachunków nie sprawdzam, bo zasypiam już.
Ogólnie polecam stosować się do zapisu z zajęć − na pewno mieliście to wytłumaczone
i pokazane na kilku przykładach.
22 paź 00:30
Patryk: Tutaj nie było podane, czyli zbiorem wartości (i przeciwdziedziną) jest zbiór liczb
| | 2+3y | |
rzeczywistych, czyli moją funkcją odwrotną jest f(−1)(x) = |
| , tak? |
| | 2y−1 | |
Lorak, dzięki za odpowiedź
22 paź 18:53
Patryk: f−1(x) **
22 paź 18:53
Lorak: Zbiorem wartości nie jest zbiór liczb rzeczywistych
23 paź 16:35