matematykaszkolna.pl
funkcja odwrotna Patryk: Wyznacz dziedzinę, przeciwdziedzinę oraz funkcję odwrotną, jeżeli istnieje: A więc funkcja musi być wzajemnie jednoznaczna. Funkcja ta jest różnowartościowa, bo jest to funkcja wymierna. Dziedziną funkcji jest:
 x+2 
f(x)=

2x−3 
 3 
D: x∊R \ {

}
 2 
 x+2 
y=

2x−3 
2xy − 3y = x + 2 2xy − x = 2 + 3y x(2y − 1) = 2 + 3y
 2+3y 
x =

2y−1 
Y: y∊R\ U{{1}{2}} Do końca nie rozumiem co oznaczy suriekcja. Oznacza to, że dziedzina ma się równać przeciwdziedzinie? Jeśli tak, to porównuję moje D z Y? Czyli nie równa się i nie ma funkcji odwrotnej?
21 paź 23:32
Lorak: Trzeba zacząć od tego, co to jest zbiór wartości i przeciwdziedzina. To nie są synonimy, a w każdym razie nie zawsze są. Przez zbiór wartości najczęściej rozumiemy podzbiór przeciwdziedziny. Natomiast funkcja jest suriekcją, gdy jej zbiór wartości jest równy przeciwdziedzinie. W takim razie pojawi się pytanie: 'Skąd mam wziąć przeciwdziedzinę?' Jeśli nie podano jej w poleceniu, a Twoim zadaniem jest wyznaczyć funkcję odwrotną, to po prostu bierzesz przeciwdziedzinę równą zbiorowi wartości. Przykładowo funkcja f(x) = x2 określona w taki sposób: f : <0;) → R nie jest suriekcją. A w taki: f: <0;) → <0;) jest suriekcją. Rachunków nie sprawdzam, bo zasypiam już. Ogólnie polecam stosować się do zapisu z zajęć − na pewno mieliście to wytłumaczone i pokazane na kilku przykładach.
22 paź 00:30
Patryk: Tutaj nie było podane, czyli zbiorem wartości (i przeciwdziedziną) jest zbiór liczb
 2+3y 
rzeczywistych, czyli moją funkcją odwrotną jest f(−1)(x) =

, tak?
 2y−1 
Lorak, dzięki za odpowiedź emotka
22 paź 18:53
Patryk: f−1(x) **
22 paź 18:53
Lorak: Zbiorem wartości nie jest zbiór liczb rzeczywistych emotka
23 paź 16:35