Prawdopodobieństwo
Kacper: Ze zbioru {1, 2, . . . , 100} losujemy trzykrotnie, bez zwracania.
Otrzymane liczby to n1, n2, n3. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
n1 ≤n2 ≤ n3.
Według mnie |Ω|=(100)3, a jakie jest |A| i P(A)?
21 paź 22:57
Eta:
|Ω|=100*99*98 ( bo losowanie bez zwracania)
|Ω|=100*100*100= 1003 −−− gdy losowanie ze zwracaniem
21 paź 22:59
Mila:
|Ω|=100*99*98
| | | |
|A|= | bo tyle jest 3−wyrazowych ciągów rosnących |
| | |
21 paź 23:01
Kacper: Dziękuję , tak też obstawiałem 1/6. Gorzej było to zapisać matematycznie.
21 paź 23:11
PW: Kacper, wprawdzie "obstawianie" jest czynnością typowo probabilistyczną (trafię albo nie
trafię).ale zadań nie rozwiązuje się metodą obstawiania.
22 paź 12:45