pole trojkąta równobocznego
koloś: Pole trójkąta równobocznego jest równe 225 √3. Oblicz obwód i pole trójkąta równoramiennego
powstałego przez powiększenie dwóch boków danego trójkąta o 5 cm.
Bok wyszedł w równobocznym a2=300√3 dalej nie wiem cos z pitagorasa ?
21 paź 22:34
Eta:
a2√3=4*225√3 ⇒ a2=900 ⇒ a=30
to w równoramiennym ramię b=30+5=35 i podstawa a=30
L= 2b+a=..... = 100
ze wzoru Herona:
P= √50*15*15*20=...........
21 paź 22:41
koloś: o matko ja w gimbazie nie bylo Herona !
21 paź 22:44
Eta:
No to licz z Pitagorasa :
h=
√352−152= .........
21 paź 22:46
koloś: nawet nie wiem co do czego
21 paź 22:46
koloś: skąd te 15 ?Przeciez to trójkąt?
21 paź 22:47
Eta:
21 paź 22:48
koloś: tak sobie dopasowałaś te liczby ?
bo ci wyszło z tego herona, ale tak nie mozna bo jak bedzie inne pole to mozna w nieskonczonosc
zgadywac
21 paź 22:49
koloś: tu jest klucz tego zadania ale nie wiem jak to wyszło
a2√3=4*225√3 ⇒ a2=900 ⇒ a=30
przeciez P=(a2√3):4 i z tego wychodzi a=300√3 taki jest bok wiec ską tobie to wyszło ?
21 paź 22:51
koloś: cofffffam olśnienie już wiem dzięki
21 paź 22:52
koloś: zamykac wszystko jasne
21 paź 22:52
Eta:
Wzór Herona :
| | a+b+c | | 30+35+35 | |
P=√p(p−a)(p−b)(p−c) gdzie p= |
| −− połowa obwodu to p= |
| = 50 |
| | 2 | | 2 | |
zatem :
P=
√50*(50−35)(50−35)(50−30=
√50*15*15*20= 150
√10
z tw. Pitagorasa otrzymasz:
h=
√352−152=
√1225−225=
√1000= 10
√10
| | 1 | | 1 | |
to P= |
| a*h= |
| *30*10√10= 150√10 |
| | 2 | | 2 | |

Na przyszłość pisz ,że jesteś w
gimnazjum !
21 paź 22:54