wielomiany
Aga: Hej Mam problem z jednym przykładem z książki Teraz matura rozdziału wielomiany zad 15 b) str.
24
Reszta z dzielenia wielomianu w przez x−1 jest równa 3, przez x+2 jest równa 6 a przez x−3
wynosi
21. oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian q(x )=x
3−2x
2−5x+6.
Ktoś coś wie?
21 paź 22:24
wmboczek: ułóż układ równań na resztę postaci r(x)=ax2+bx+c
q(x)=(x−1)(x+2)(x−3)
r(1)=
r(3)=
r(−2)=
21 paź 22:28
Tadeusz:
zauważ, że x3−2x2−5x+6=(x+2)(x−1)(x−3)
21 paź 22:28
Aga: o zajebiście wyszło mi

dziena dziena!
21 paź 22:42
Eta:
Dziewczyna? i takie słownictwo?
21 paź 22:43
Aga: lol ΔΔ
21 paź 22:50
olekturbo: W(x) = ax3+bx2+cx+d
W(x) = (x−1)(x+2)(x−3) * Q(x) + ax2+bx+c
W(1) = 3 ⇔ a+b+c = 3 ⇒ c = 3−b−a
W(−2) = 6 ⇔ 4a−2b+c = 6 ⇒4a−2b+3−b−a = 6 ⇒3a−3b = 3 ⇒ a = b+1
W(3) = 9a+3b+c = 9(b+1) +3b +3−b−b−1 = 9b+9+3−2b−1 = 7b+11
co ja robie zle
21 paź 22:53
olekturbo: Aha

W(3) = 21. Wszystko jasne
21 paź 22:54
daras: zajebiście to teraz jak kiedyś "o kurde!"
21 paź 23:19
Aga1.: Ale na tym forum nie wypowiadają się ludzie z marginesu społecznego.
22 paź 09:14
PW: Już dawno od wnuka słyszałem, że taki przerywnik to wiocha, mówi się "zajefajnie"
22 paź 10:52
PW: A pytający osobnik Aga wcale nie jest dziewczyną. Azja (Tuhajbejowicz) też nie był.
22 paź 10:54