uzasadnij równość
katy: Uzasadnij równość:
a) 5√73 * 735 = 7 5√7
b) 22,5 * 16−0,5 = 2√2
c) 80,25 : 4√2 = 414
w przykładzie b 2,5 i −0,5 to potęga a w przykładzie c 0,25 i 14 też w potędze
przepraszam, coś mi nie wychodzi
9 gru 20:30
Basia:
80,25 piszesz tak:
po znaku potęgi { 0,25 } bez spacji
9 gru 20:33
Godzio:
a) 5√73*73/5=73/5 *73/5=76/5 = 75√7
b) napisz porządnie urzyj : 2 {25} jesli o to chodzi bez spacji
c) tak samo
9 gru 20:33
Basia:
80,25:4√2 =
814:214 = (8:2)14 = 414
pozostałe tak samo
9 gru 20:36
Godzio:
| | √2 | |
22,5 *16−1/2 = 22,5 *2−2 = 21/2 = |
| rozszerzamy ułakem o √2
|
| | 1 | |
9 gru 20:39