wyznacz przedziały monotonicznosci
Marta: wyznacz przedzialy monotoniczności f(x)=x2(4−x2)3
po obliczeniu pochodnej wychodzi mi (4−x2)2(8x−8x3) i nie wiem, czy tu już gdzies zrobiłam
błąd, bo po przyrównaniu do zera wychodzi mi inna odp niż w zbiorze
21 paź 21:52
Tadeusz:
pochodna wygląda OK
21 paź 21:57
Marta: miejsca zerowe wychodzą mi −2,−1,0,1,2 i przy 2 i −2 rysując na osi to powinnam to odbic?
21 paź 22:04
Tadeusz:
tak
21 paź 22:12
Mila:

f'(x)=8x*(1−x
2)*(4−x
2)
2=
=8x*(1−x)*(1+x)*(2−x)
2*(2+x)
2
8x*(1−x)*(1+x)*(2−x)
2*(2+x)
2>0
21 paź 22:16
Marta: dziękuję
21 paź 22:27