Dzielenie równania stronami przy wyznaczaniu parametrów funkcji kwadratowej
toster: Na maturze z matematyki z 2015 roku na poziomie rozszerzonym było takie zadanie:
Dany jest trójmian kwadratowy f(x) = (m + 1)x2 + 2(m − 2)x − m + 4. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, dla których trójmian f ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1, x2 spełniające
warunek x12 − x22 = x14 − x24. W opisie rozwiązania, w momencie w którym musimy
rozwiązać równianie x12 − x22 = x14 − x24 i wyznaczyć wartości m, zaznaczone jest
wyraźnie, że bez stosownego założenia nie można go podzielić na x12 − x22 i potem dalej
rozwiązywać 1 = x12 + x22. Moje pytanie: jakie jest to "stosowne założenie"? Z czego
wynika fakt, że nie można tego podzielić?
21 paź 21:44
21 paź 23:07
PW: x12 − x22 = (x1−x2)(x1+x2)
Dzielenie przez (x1−x2) jest dozwolone (musieliśmy wcześniej zadbać, aby miejsca zerowe były
różne). Jednak dzielenie przez (x1+x2) może się okazać niedozwolonym dzieleniem przez 0,
dlatego należy uczynić "stosowne założenie"
x1 + x2 ≠ 0.
x1 i x2 nie mogą być umieszczone symetrycznie względem 0.
22 paź 12:33