Zadanie na obraz i przeciwobraz
Kemono: Dostałem takie zadanie i nie wiem jak je rozwiązać:
G:R2 −−> R
G(x,y)=x−2y
Obraz zbioru K=[0,1)x(0,1]
Przeciwobraz L=[0, 1]
21 paź 21:18
PW:
(0 ≤ x < 1 ⋀ 0 < y ≤ 1) ⇔ (0 ≤ x < 1 ⋀ − 2≤ −2y < 0),
po dodaniu stronami tych nierówności otrzymujemy wniosek
− 2 ≤ x − 2y < 1,
a więc obraz zbioru K jest zawarty w zbiorze M = [− 2, 1]. Jeszcze zastanowić się, dlaczego
wszystkie punkty zboru M są wartościami G dla pewnych (x, y)∊K i odpowiedź na pierwsze
pytanie mamy.
22 paź 10:02