zespolone
zad: Znajdź pierwiastki wskazanego stopnia i zaznacz je na płaszczyźnie zespolonej :
a)
2√16i
d)
8√1
Może ktoś pokazać jak robić takie zadanka
Z góry dziękuje
21 paź 20:59
Janek191:
a) √16 i = √4*4 i = √4*√4 i = 2 √ 4 i = 2*(√2 + √2 i ) lub
√ 16 i = − 2 *( √2 + √2 i )
21 paź 21:04
Mila:

II
√16i=x+iy, gdzie x,y∊R⇔
(x+iy)
2=16i
x
2−y
2+2xyi=16i
x
2−y
2=0 i 2xy=16
x
2−y
2=0
x
4−64=0
(x
2−8)*(x
2+8)=0
x
2−8=0
(x−2
√2)*(x+2
√2)=0
| | 8 | | 4 | |
x=2√2 to y= |
| = |
| =2√2 |
| | 2√2 | | √2 | |
x=−2
√2 to y=−2
√2
z
1=2
√2+i*2
√2
z
2=−2
√2−i*2
√2
|||
z=16i
|z|=16
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zk=√|z|*(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k=0,1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=√16*(cos |
| +i sin |
| )=4*( |
| +i |
| )=2√2+2√2*i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z1=√16*[cos |
| +i sin |
| ] oblicz |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 22:01