Funkcja wykładnicza
XpomocyX: Może ktoś mi pomóc z tym zadaniem?
Dla jakich wartości parametru m, gdzie m∊R − {−1,1}, równanie 3/ [(1/3)
x + (1/3)
2x + (1/3)
3x
+...] = (2−m)/(m
2−1) ma rozwiązanie?
Bardzo proszę o pomoc
21 paź 20:44
XpomocyX: Równanie to:
3/ [(1/3)x + (1/3)2x + (1/3)3x +...] = (2−m)/(m2−1)
21 paź 20:49
Tadeusz: popatrz co masz w mianowniku
21 paź 20:58
XpomocyX: Zaczęłam tak:
a1= (1/3)x
q=(1/3)x
ozn: (1/3)x=t i t>0
S= t/ (1−t)
Dlatego: 3/ [t/ (1−t)] = (3−3t)/t
i dalej nie wiem co zrobić...
21 paź 21:12
Tadeusz:
... chyba jednak błędna ścieżka ... dla x<0
21 paź 21:18
XpomocyX: Czyli to co zrobiłam jest źle?
21 paź 21:19
XpomocyX: Jeszcze założenie, ze |g|<1
czyli |(1/3)x|<1
(1/3)x<1 i (1/3)x>−1
dlatego x∊(0, +nieskończoności)?
21 paź 21:25
Tadeusz:
narysuj wykres "lewej strony" i "tnij" prawą
otrzymasz
21 paź 21:52
XpomocyX: narysowałam wykres (3−3t)/t, ale nie rozumiem o co chodzi z tym cięciem, możesz mi to
wytłumaczyć?
Po obliczeniu (2−m)/(m
2−1)>0 wynik wychodzi prawidłowy

jednak chciałabym zrozumieć cięcie prawej strony
21 paź 23:19
XpomocyX: i dlaczego (2−m)/(m2−1)>0? Bo tego nie rozumiem...
21 paź 23:26
Tadeusz:

Wyrażenie w mianowniku przyjmuje wartości (
∞, 0) zatem cała lewa strona (0,
∞)
21 paź 23:43
XpomocyX: dlaczego mianownik przyjmuje wartości <0? W mianowniku jest t, a postawiłam założenie, że t>0 −
czy ono jest błędne?
i czy to jest wykres (3−3t)/t? bo mnie wyszedł inaczej...
22 paź 06:05
===:
Noc to zły czas na myślenie.
1. Pozostaw już to swoje (3−3t)/t
2. Ja też błędnie zapisałem przedział dla mianownika Twego podstawowego równania
... powinno być (0,∞)
22 paź 09:10
===:
przeanalizuj:
− jest ciągła
− lim
x→−
∞ 0
− lim
x→
∞ ∞
− ZW=(0,
∞) czyli y∊R: y>0
Jeśli ma zachodzić:
| 3 | | 2−m | | 2−m | |
| = |
| to |
| >0 |
| 3−x+3−2x+3−3x+... | | m2−1 | | m2−1 | |
22 paź 09:40
XpomocyX: Wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość!
22 paź 20:26
Tadeusz:
22 paź 20:29