indukcja suma ciągu arytmetycznego
oleg: Dowód indukcyjny sumy ciągu arytmetycznego
Sn=a1+a2+...+an=1/2n(a1+an)
1) dla n=1 L=a1 P=1/2*2a1=a1
2) a1+a2+...+an=1/2n(a1+an)⇒a1+a2+...+an+an+1=1/2(n+1)(a1+an+1)
1/2n(a1+an)+an+1=1/2(n+1)(a1+an+1)
I teraz próbowałem podstawiać za an+1=an+r i za an=a1+(n−1)r, ale jakbym nie rozpisywał
prawej czy lewej to nie mogę dość do rozwiązania. Proszę o pomoc.
21 paź 20:39
oleg:
21 paź 21:21
Eta:
dla n=1 L=P
założenie indukcyjne
teza indukcyjna
| | a1+ak+1 | |
dla n=k+1 Sk+1= |
| *(k+1) |
| | 2 | |
Dowód indukcyjny
S
k+1= S
k +a
k+1 i a
k=a
1+(k−1)*r i a
k+1 = a
1+kr
| | [a1+a1+(k−1)*r]*k | | 2a1+2kr | | 2a1k+k2r−kr+2a1+2kr | |
L=Sk+1= |
| + |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2a1(k+1) +kr(k+1) | | (2a1+kr)(k+1) | | a1+a1+kr | |
= |
| = |
| = |
| (k+1)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 paź 22:05
oleg: Dziękuję
21 paź 22:55
Eta:
21 paź 22:56