równanie
Zosia: Hej rozwiąże mi ktoś równanie ?

x*x−50x=975
x2−50x−975=0
21 paź 20:26
Janek191:
x
2 − 50 x − 975 = 0
Δ = 2 500 − 4*1*( −975) = 2 500 + 3 900 = 6400
√Δ = 80
| | 50 − 80 | | 50 + 80 | |
x = |
| = − 15 lub x = |
| = 65 |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 20:30
Janek191:
Poczytaj po lewej stronie ( kolor niebieski ) : funkcja kwadratowa
21 paź 20:31
Eta:
x2−50x−975=0 ⇒(x−65)(x+15)=0 ⇒ x=65 lub x= −15
21 paź 20:33
PW:
x(x−50) = 975
x(x−50) = 65·15
Domyślamy się bez trudu dwóch rozwiązań (jedno dodatnie, drugie ujemne). Cały szkopuł w tym,
czy już dosyć, czy trzeba jeszcze szukać.
22 paź 11:51
5-latek: Tak . należy rozwiazac bo biedna Zosia nie ma kalkulatora i nie ma na czym policzyć
22 paź 12:01
PW: Ja zupełnie poważnie radzę Zosi, bo nie wiem czy "przerabiała" już funkcję kwadratową.
22 paź 12:11
pały:

ona nie przerabia kwadratów tylko obrabia
22 paź 14:11