Znajdź wszytkie funkcje.
kero: Znajdź wszystkie funkcje f : R → R , dla których zachodzi równość xf (x)− f(1−x) = 2.
i zadanie zaczynam robić w ten sposób
za x podstawiam 1−x czyli
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
i z tego robię układ równań
| ⎧ | xf(x)−f(1−x)=2 | |
| ⎩ | (1−x)f(1−x)−f(x)=2 |
|
mnożę pierwsze równanie przez 1−x
| ⎧ | (1−x)xf(x)−(1−x)f(1−x)=2(1−x) | |
| ⎩ | (1−x)f(1−x)−f(x)=2 |
|
i w tym momencie zaczynam dodawać równania do siebie i zaczynają mi jakieś głupstwa wychodzić w
postaci że:−x
2+x=4−2x
ktoś byłby wstanie podpowiedzieć co robię źle?
21 paź 20:11
Eta:
...................
.......................
x(1−x)f(1−x)−(1−x)*f(x)=2(1−x)
−f(x) +(1−x)f(x)=2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)[x(1−x)−1]=2(1−x+1) ⇒ f(x)[−(x
2−x+1)]= −(2x+4)
21 paź 20:25
kero: dziękuje
21 paź 20:27
Eta:
Na zdrowie ...
21 paź 20:30
kero: jednak mam jeszcze pytanie
−f(x) +(1−x)f(x)=2 a nie powinno być −f(x) +(1−x)f(1−x)=2?
21 paź 20:48
Eta:
Jasne ... wkradł mi się chochlik w zapisie ( sorry)
21 paź 21:00