Udowodnij
Kasix: Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n suma 4
n + 15n + 17 jest
podzielna przez 9.
wiem ze liczba jest podzielna przez 9 jeśli suma jej cyfr jest podzielna prze 9.
i na tym kończy się moja wiedza dotycząca tego zadania, pomóżcie
21 paź 19:33
Benny: Dla n0=1
4+15+17=36, dzieli się przez 9
Załóżmy, że teza jest prawdziwa dla każdego k≥n0
4k+15k+17=9*l, l∊N
Teza:
Sprawdźmy czy to wyrażenie jest podzielne przez 9 dla k+1
4k+1+15(k+1)+17=4*4k+15k+15+17=4(4k+15k+17)−45k−36=4*9*l−9(5k+4)=9(4l−5k−4) Jak widać dla
k+1 wyrażenie dzieli się przez 9, więc teza jest prawdziwa dla każdego n naturalnego.
21 paź 19:46
Kasix: dziękuje

moge tylko zapytać skad i dlaczego założenie n
0=1
21 paź 19:57
21 paź 19:58
Kasix: i dlaczego "I"

?
21 paź 20:03
Benny: Wprowadziłem sobie zmienną pomocniczą.
21 paź 20:08
Kasix: ok juz rozumiem
− a te wyimaginowane liczby 45 i 36 − skąd sie wzieły ?
21 paź 20:13