Dla jakich x i y
Zosia: DLA JAKICH X I Y LICZBA X562Y JEST PODZIELNA PRZEZ 30?
21 paź 18:26
olekturbo: X562Y przez 30
dzieli się gdy dzieli się na 10 i 3
Y = 0
X5620
x + 5 + 6 + 2 musi sie dzielic na 3
13+x / 3
13+2
13+5
13+8
x = 2 v x = 5 x = 8 dla y = 0
21 paź 18:27
olekturbo: dzieli sie na 6 i na 5
czyli
dzieli sie na 3, 2 i na 5
dla 3 −> suma liczb dzieli sie na 3
dla 2 −> koncowka to 0,2,4,6,8
dla 5 −> koncowka to 0 lub 5
czesc wspolna dla 2 i 5 to 0
czyli na koncu 0 i suma liczb dzieli sie na 3. wyjdzie to samo co na gorze.
21 paź 18:29
olekturbo: dzieli sie na 15 i 2
na 15 czyli na 3, 5 i 2 −> to samo co na gorze
21 paź 18:30