Równanie z wart bezwzględną
krystian: Rozwiąż równanie z wart bezwzględną
||3−x|−|2x−5||=1
Niestety w przykładowych zadaniach nie było opisane w jaki sposób traktować takie równianie.
Póki co nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, tylko o wytłumaczenie jak się zabrać.
21 paź 18:18
21 paź 18:19
krystian: Siedzę na tej podstronie cały czas

Jednak jak mówiłem, nie ma tam analogicznego przykładu.
Jeśli dobrze rozumuję, to rozpatruję dwa przypadki
|3−x|−|2x−5| = 1 oraz |3−x|−|2x−5| = −1
Potem już potrafię sobie poradzić, tylko czy to co wyżej napisałem jest poprawne?
21 paź 18:27
Mila:
Dobrze, możesz to zapisać dla ułatwienia tak:
|x−3|−|2x−5| = 1 oraz |x−3|−|2x−5| = −1
21 paź 21:04