Suma 10 początkowych wyrazów tego ciągu
Monika: w ciągu arytmetycznym dane są a1= −2√2 oraz r=√8. Suma dziesięciu początkowych wyrazów tego
ciągu jest równa ... pomożecie ?
21 paź 17:52
olekturbo: a
n = a1 + (n−1)r
21 paź 17:57
Monika: proszę o rozwiązanie
21 paź 18:25
Monika: Pilne
21 paź 18:35
Kuba: Mógłby ktoś to rozwiązać? problem bo tam są pierwiastki
21 paź 18:44
Maryla27:
r = √8 = 2√2
21 paź 19:48
Maryla27:
a10 = −2√2 + (10 − 1) * 2√2 = −2√2 + 9 * 2√2 = 16√2
21 paź 19:57
Monika: dziękuje Maryla27 generalnie wyszło 90√2
21 paź 19:59
Maryla27: | | −2√2 + 16√2 | |
Sn = |
| * 10 = 14√2 * 5 = 70√2 |
| | 2 | |
21 paź 20:00