L. zespolone.
Theosh: Liczby zespolone
Potrafi ktoć obliczyć pierwiastek 4 stopnia z −4 + 4i?
21 paź 17:51
Mila:
Potrafi, a Ty jaką masz propozycję?
4√−4+4i=√2*4√−1+i
Co dalej potrafisz?
21 paź 18:03
Theosh: skąd wziełaś √2 ? przecież moduł do 4√2 ?
21 paź 19:59
Theosh: nie mam kompletnie pomysłów u nas pani inaczej rozpisywała na wykładzie.
21 paź 20:07
Mila:

To tylko pierwsze przekształcenie, abyś łatwo odczytał argument.
4√−4+4i=
4√4*(−1+i)=
4√4*
4√(−1+i)
4√4=
4√22=
√2
z'=−1+i możesz teraz łatwo odczytać argument
to do wzorów de Moivre'a, czy tak liczyliście, czy
podstawialiście :
4√−4+4i=x+iy, gdzie x,y∊R
|z|=|−4+4i|=
√42+42=
√32
21 paź 20:43
Theosh: Wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki np:
| | 3 | | 3 | |
4√{32}(cos |
| + isin |
| ) czy tak w ogóle powinno być |
| | 16 | | 16 | |
21 paź 23:09
Theosh: ?
21 paź 23:21
Mila:
Błędy w zapisie :
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
z0=4√√32*[ cos |
| +i sin |
| ]=8√32*[ cos |
| +i sin |
| ] |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Niestety takie wyniki, trzeba pomyśleć nad ułatwieniem.
Masz odpowiedź do zadania?
21 paź 23:22
Theosh: niestety nie. ale pani mówiła, że w każdym będą "ładne liczby". skoro załapałem to to pomożesz
mi zaczać z innym zadaniem z liczb zespolonych? Bardzo krótkie.
21 paź 23:24
Theosh:
z4+5z2+4=0
21 paź 23:25
Mila:
Tak.
21 paź 23:25
Mila:
Może w tym poprzednim masz inne liczby pod pierwiastkiem 4√... ?
23:15 rozwiązuj jak normalne równanie dwukwadratowe.
21 paź 23:27
Theosh: "dla dlicz z zadania 2 oblicz podane liczby: 4√z" a w zadaniu 2 z=−4 +4i
21 paź 23:30
Theosh:
czyli np. t=z2 i moje równanie wygląda wtedy t2+5t+4?
21 paź 23:31
Mila:
z2=v
v2+5v+4=0
Δ=9
v1=−4 lub v2=−1
z2=−4 lub z2=−1
z2+4=0 lub z2+1=0 ( skorzystamy z tego, że i2=−1)
z2−4i2=0 lub z2−i2=0
(z−2i)*(z+2i)=0 lub (z−i)*(z+i)=0
z=2i lub z=2i lub z=i lub z=−i
21 paź 23:32
Theosh: Milu kłaniam Ci się po pas
21 paź 23:33
Mila:
21 paź 23:33
daras: raczej w pas
28 paź 14:35
daras: jopas
28 paź 14:36