matematykaszkolna.pl
trapezy xxx: rysunekproszę o pomoc!emotka Drużyna harcerska miała do dyspozycji kawałek materiału w kształcie trapezu prostokątnego. Materiał ten przeznaczono na chorągiewkę. W tym celu złożono materiał wzdłuż linii łączącej środki ramion trapezu; miała ona długość 0,9m. Potem odcięto skrawek w kształcie trójkąta równoramiennego, wyznaczony przez złożenie materiału (jak na rysunku). Trójkątny ścinek miał pole 600 cm2, a jego podstawa miała długość 0,4m. Oblicz: a) obwód chorągiewki z dokładnością do 0,01m; b) pole chorągiewki. na razie udało mi się obliczyć wysokość trójkąta (30 cm) czyli z tego wynika że wysokość trapezu wynosi 60 cm. skoro 90 cm to odcinek łączący środki to obliczyłam sumę długości podstaw (180 cm) i z tego pole mi wychodzi 5400 cm2 a ma wyjść 0,48 m2, a obwód to już całkiem nie wiem jak policzyć. poprawna odpowiedź to 2, 72 m czy mógłby mi ktoś pomóc?
21 paź 16:58
xxx: teraz tak patrze, że od tego pola co mi wyszło trzeba odjąć pole odciętej części, czyli 600 cm i wychodzi. dobrze myślę a obwód?
21 paź 17:17
xxx: ej no ratujcieemotka
21 paź 17:50
supciorr: (podstawa gorna + podstawa dolna)/2=0.9m z tego wyliczysz obie podstawy, jak je od siebie odejmiesz to masz podstawe trojkata, z pola liczysz wysokość, która mnożysz raz2 i masz wysokość trapezu. Możesz już obliczyć pole trapezu. Żeby obliczyć obwod musisz obliczyć pozostaly bok z twierdzenia Pitagorasa i już.
21 paź 18:01
xxx: a jak mam wyliczyć sobie podstawy jak a + b = 180?
21 paź 19:19
xxx: dobra już nie ważne emotka dziękuję za pomoc
21 paź 19:28