Rozwiąż równanie
kropka: Rozwiąż rówanie:
|4x12|=5−|3−x|
Bardzo bym prosił o wypisanie etapów rozwiązania.
21 paź 16:40
Aga1.: Popraw zapis.
21 paź 16:41
kropka: |4x−12|=5−|3−x|
21 paź 16:46
Aga1.: Zauważ,że I4x−12I=I4(x−3)I=I4I*Ix−3I=4Ix−3I
oraz I3−xI=Ix−3I to przenieś na lewą stronę
21 paź 16:49
kropka: CZy wychodzi coś takiego:
4|x−3|=5−|x−3|
Ale co dalej? Bo nie wiem co zrobić z wartością bezwzględną z prawej strony. :<
21 paź 17:02
kropka: Już wiem.
21 paź 17:04
kropka: Ale i tak dziękuje Aga1 za pomoc.
21 paź 17:05