Wyznacz równania wszystkich asymptot wykresu funkcji
patryk: Wyznacz równania wszystkich asymptot wykresu funkcji:
21 paź 16:36
Aga1.:
| | 2x2−3x+8 | |
Licz limx→−∞ |
| = |
| | x2−2x+1 | |
limx→
∞f(x)=
Ile Ci wyszło?
21 paź 16:41
patryk: ⇒ x=1 − asymptota pionowa
| | f(x) | | 2x2−3x+6 | |
a=lim x→+−∞ |
| = lim |
| =0 |
| | x | | x3−2x2+x | |
| | 2x2−3x+6 | |
b=lim x→+−∞ (f(x)−ax)= lim |
| =2 |
| | x2−2x+1 | |
⇒ y=2 − asymptota pozioma
21 paź 17:04
PW: A po co liczyłeś granicę
21 paź 17:25
olekturbo: On chyba szukał asymptoty ukośnej y = ax+b i skoro a wyszło zero to przyjąl y = b za poziomą.
trochę dziwny sposób bo mnie inaczej uczono
21 paź 17:28