0
wojciech98: Dla jakich wartości parametru "k" rozwiązanie układu równań:
x − y = k − 1
2x − y = −3 − k
spełnia warunek IxI + IyI = 2 + k
21 paź 16:33
Aga1.: Najpierw oblicz x ,pierwsze równanie pomnóż przez (−1) i dodaj stronami
Ile Ci wyszło?
21 paź 16:38
wojciech98: x = −2k − 2
y = −3k − 1
to łatwe, ale co dalej ? prosze o dalsze rozwiązanie
21 paź 16:48
Aga1.:

Nie sprawdzałam obliczeń
I−2k−2I+I−3k−1I=2+k
Trzeba rozpatrywać 3 przypadki
1.
Gdy k<−1
mamy
(−2k−2)+(−3k−1)=2+k rozwiąż.
21 paź 16:56
wojciech98: ?
21 paź 17:33