Funkcja Kwadratowa
Artix1500: Funkcja Kwadratowa wyznacz wszystkie parametry m dla ktorego rownanie ma dwa miejsca zerowe
2
2x + (m − 2)*2
x + 4 = 0
t = 2
x wiec t > 0
t
2 + (m − 2)t + 4 = 0
Δ > 0 −−−> m
2 − 4m − 12 > 0 z tego Δ = 64 ok rysuje miejsca zerowe i później mam że m ∊
(−
∞,−2)u(6,
∞) ale w odpowiedziach jest tylko pierwsza część .. Z czego to wynika
21 paź 15:49
Artix1500: Z tego że będe mieć sume trzech liczb dodatnich a to nigdy nie bedzie zero ?
21 paź 15:51
J:
z założenia: t > 0
21 paź 15:52
J:
sorry .. t nie ma nic do rzeczy ... masz dobrze
21 paź 15:57
J:
a jednak ... obydwa t muszą być dodatnie ( zastosuj wzory Viete'a )
21 paź 16:00