:D
olekturbo: Rzucamy kostką do gry. Jeżeli wypadnie 6, dostajemy 10 zł. Jeżeli wypadnie liczba poniżej 3,
tracimy 5zł. Wykaż, czy gra jest sprawiedliwa.
21 paź 14:28
b.: X = wypłata
| | 1 | | 2 | |
EX = |
| *10 + |
| *(−5) = 0, czyli sprawiedliwa |
| | 6 | | 6 | |
(zakładam, że gdy wypadnie 3,4,5, to nic sie nie dzieje)
21 paź 14:32
olekturbo: dzięki,
21 paź 14:33
olekturbo: a moglbys mi wytlumaczyc jeszcze
δ = EX2 − (EX)2 taki wzor na jakims przykladzie
21 paź 14:34
b.: no w tym przykładzie powyżej X
2=100 z p−stwem 1/6, 25 z p−stwem 2/6 i 0 z p−stwem 3/6, czyli
| | 1 | | 2 | | 3 | |
EX2 = |
| *100 + |
| *25 + |
| *0 = 25, |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
(EX)
2 = 0
2 = 0, (policzyliśmy wcześniej)
czyli δ = 25.
21 paź 14:37
olekturbo: dzieki
21 paź 14:39
daras: a ile płacą jeśli wypadnie 4 lub 5
21 paź 15:23