Rozwiąż równanie
Izydor: c) cos6x + sin5x + cos2x = sin3x
d) cos7x − sin7x = cosx − sinx
Witam. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku te zadania? Doszedłem za pomocą wzór na sumy i
różnice sinusów/cosinusów w przykładzie (C) do:
cos4x(2cos2x + 2sinx) = 0
Nie wiem co robić dalej.
21 paź 13:51
J:
⇔ 2cos4x(cos2x + sinx) = 0 ⇔ cos4x = 0 lub cos2x − sin2x + sinx = 0 ⇔
⇔ 1 − sin2x − sin2x + sinx = 0
21 paź 13:59
Bogdan:
cos4x = 0
lub
| | π | |
cos2x = −sinx ⇒ sin( |
| − 2x) = sin(−x) |
| | 2 | |
sinα = sinβ ⇒ α = β + k*2π lub α = (π − β) + k*2π
21 paź 13:59