Fizyka
Nikt: Cząstka porusza się wzdłuż osi x zgodnie z równaniem: x(t) = 30t +10t 2, x wyrażone jest w
metrach , a t w sekundach. Oblicz przyspieszenie chwilowe dla t = 3s.
Mam z tą częścią tego zadania problem. Prosiłbym o rozwiązanie, najlepiej łopatologiczne.
21 paź 12:55
J:
prędkość to pochodna x(t) , po t
przyspieszenie, to pochodna prędkości po t , a = (x'(t))' , czyli druga pochodna x(t) po t
21 paź 12:59
Nikt: Czyli liczę pochodną z x(t), wychodzi mi 20t +30. A następnie mam obliczyć pochodną z pochodnej
co daję mi wynik 20.
Dobrze ?
21 paź 13:03
Nikt: Podbijam. Dobrze jest to ?
21 paź 14:46
J:
Jest to ruch jednostajnie przyspieszony, w którym przyspieszenie jest stałe ( w czasie ),
a więc takie samo w kazdej sekundzie ruchu
21 paź 15:00
J:
| | m | |
nawet bez pochodnych widać,że: a = 20 [ |
| ] |
| | s | |
| | at2 | | a | |
x(t) = v0*t + |
| ... prównaj wzory: v0 = 30 , |
| = 10 ⇔ a = 20 |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 15:04
daras: | | m | |
tak a = 20 |
| = constans |
| | s | |
jedna uwaga: jednostek nie piszemy w nawiasach []
21 paź 15:14
daras: fizyka.pisz.pl
21 paź 15:15
daras: wróć...skopiowałem wartość przyspieszenia z odpowiedzi J
| | m | |
oczywiście powinno być : a = 20 |
| |
| | s2 | |
21 paź 15:16
J:
| | m | |
literówka .. oczywiście: |
| |
| | s2 | |
21 paź 15:19
daras: ale {] to nie literówka
21 paź 15:24
J:
to jeszcze kolego stara szkoła ... i stosowana do dzisiaj
21 paź 15:24
daras: Właśnie tacy ze "starej szkoły" powielaja na niezliczonych tablico−stronach WWW te nieaktualne
zapisy, a potem biednym studentom odwalają sprawozdania i wyniki prac badawczych
21 paź 22:01
21 paź 22:10
21 paź 23:34