funkcja odwrotna
kalkulator: Witam
Potrzebuję pomocy z wyznaczeniem funkcji odwrotnej do f(x)=x+√x
21 paź 12:38
PW: Zależność między argumentem x a wartością y jest następująca;
y = x+ √x.
Mamy ustalić zależność "odwrotną" − wyliczyć x za pomocą y.
y − x = √x
(y − x)2 = x
y2 − 2yx + x2 = x
x2 − (2y+1)x + y2 = 0
Rozwiązać takie równanie kwadratowe zmiennej x z parametrem y. Pamiętać cały czas o warunkach
na x i y wynikających z definicji funkcji f.
21 paź 12:52
pigor: ..., np. tak: w zbiorze
{ x: x ≥0 }
y=x+√x i x ≥0 ⇔ (
√x)
2+
√x−y=0 ⇔
⇔ (
√x)
2 +2
√x*
12+(
12)
2= y+
14 ⇔ (
√x+
12)
2= y+
14 ⇔
⇔
√x+
12 =
√y+14 i y+
14 ≥0 ⇔
⇔
√x = −
12+
√y+14 /
2 i y ≥ −
14 ≥0 ⇔
⇔ x =
14+y+
14−
√y+14 i y ≥ −
14 ≥0 ⇒
⇒
y = 12+x−√x+14 i
D=[−14 ;+∞) . ...
21 paź 12:59