funkcja kwadratowa_parametry
patrycja: Wyznacz te wartości parametru k, dla których równanie (k+1)x2 −2x + k − 1 = 0 ma dwa różne
rozwiązania należące do przedziału (0; 2). W rozwiązaniu wyszło mi, że k∊ (−√2, −1) suma (1,
√2). Jednak w odpowiedziach zbiór podaje tylko odpowiedzi dodatnie, czyli k∊ (1, √2). Czy
może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego rozwiązania ujemne nie wchodzą w grę? Pozdrawiam i z góry
dziękuję za poświęcony mi czas.
undefined
21 paź 11:34
Bogdan:
Jakie przyjęłaś założenia?
21 paź 11:36
Tadeusz:
| | 2 | |
0< |
| <2 i stąd między innymi ...  |
| | k+1 | |
21 paź 11:40
PW: Wskazówka: Pomyśl o pierwszej współrzędnej wierzchołka paraboli (warto posługiwać się
ilustracjami).
21 paź 11:41
J:
1) Δ > 0
2) 0 < xw < 2
3) Dla: k+1 > 0 f(0) > 0 i f(2) > 0
Dla: k+1 < 0 f(0) < 0 i f(2) < 0
21 paź 11:53
pigor: ..., proponuję taką koniunkcję (układ) nierówności (warunków) :
f(x)=ax
2+bx+c=0 i α< x
1< x
2< β
⇔ Δ>0 i a*f(α)>0 i a*f(β)>0 i α<x
w<β.
21 paź 12:34
J:
ładnie uproszczony mój 3) warunek
21 paź 12:38
pigor: ..., racja, bo załatwia
jednakowe znaki współczynnika "a" i wartości f(.). ...
21 paź 13:03
patrycja: No jasne, ale już chyba z założenia f(0)>0 i jednocześnie f(2)>0 (przy opcji, że k+1>0) (i
analogicznie przy k+1<0) wynika, że odcięta wierzchołka paraboli będzie należeć do przedziału
(0,2)

Skoro pierwiastki są pomiędzy 0 i 2 to chyba logiczne, że tym bardziej wierzchołek
jest pomiędzy tymi liczbami. Czy muszę dodatkowo wprowadzać takie założenie?
21 paź 14:29
Tadeusz:
narysuj ... a zobaczysz
21 paź 14:33
J:

nie masz racji ... popatrz
21 paź 14:34
patrycja: Ok, teraz już rozumiem i właśnie o to mi chodziło. Zadań tego typu jest od groma i do dobrego
ich rozwiązania potrzebne jest właściwe zrozumienie zawartych w nich założeń. Dziękuję i
pozdrawiam
21 paź 14:49