Rozloz na ulamki proste
Gramik: Rozłóż na ułamki proste
Ustaliłem, że przy dzieleniu schematem hornera mogę zamienić ułamek,
| | x(x−1) | |
na (x−1)(x2−2x−1), czyli |
| |
| | (x−1)(x2−2x−1) | |
21 paź 11:29
PW: No to się skróci.
21 paź 11:35
Gramik: I jak skrócę to zostanie mi postać
Można ten dół w jakiś sposób przekształcić żeby były 2 nawiasy ?
21 paź 11:47
PW: Zwyczajna delta da odpowiedź.
21 paź 11:51
Gramik: | | Bx+C | |
Delta wychodzi 8, czyli ze wzoru |
| delta musi być mniejsza od 0 żeby było |
| | (ax2+bx+c)m | |
rozwiązanie.
Nie mam pojęcia co dalej zrobić.
21 paź 11:57
J:
Jeżeli Δ >0 , to trójmian rozkłada się na czynniki: (x − x1)(x − x2)
21 paź 12:06
Gramik: Czyli, że x1= 1−√2 x2=1+√2 to mamy (x−1−√2)(x+1+√2) ?
Czy to nie o to chodzi ?
21 paź 12:10
PW: O licho, zaczynasz myśleć schematami, a przy takim prostym zadaniu to bez sensu.
Delta
jest dodatnia, a więc mianownik ma postać
(x−1−
√2)(x−1+
√2)
(ale Ty to sprawdź).
Jest oczywiste, że dodanie takich dwóch ułamków
daje "prawie to co mieliśmy", czyli
| | 2x − 2 | |
|
| . |
| | (x−1−√2)(x−1+√2) | |
Odpowiedź na pytanie o rozkład jest więc następująca:
| | 1 | | 1 | | x−1 | |
|
| + |
| = 2 |
| , |
| | (x−1−√2 | | x−1+√2 | | x2−2x−1 | |
zatem
| | x−1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| ( |
| + |
| ) |
| | x2−2x−1 | | 2 | | x−1−√2 | | x−1+√2 | |
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| ( |
| + |
| ) + |
| |
| | x2−2x−1 | | 2 | | x−1−√2 | | x−1+√2 | | x2−2x−1 | |
21 paź 12:14
pipa: nawet pipa to rozumie ale Gram ani grama
21 paź 12:18
Gramik: | | x | |
A skąd ta jedynka w liczniku skoro, gdy skróciliśmy to zostało |
| ? |
| | x2−2x−1 | |
| | x | | x | |
to nie powinno być |
| + |
| |
| | x−1−√2 | | x−1+√2 | |
21 paź 12:22
PW: Jest oczywiste, że dodanie takich dwóch ułamków
daje
| | x+3+x−5 | | 2x−2 | | 2(x−1) | |
|
| = |
| = |
| |
| | (x−5)(x+3) | | ... | | ... | |
− na takim łatwiejszym przykładzie widać?
21 paź 12:38
Gramik: widać dzięki
21 paź 12:54