Udowdnij, że dana formuła jest prawdziwa
Gramik: Udowodnij, że
3+2(4n+1) dzieli się przez 5
Pomocy. Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie.
21 paź 01:05
Gramik: Nie wiem czemu nie zrobiło się 3+2 do potęgi (4n+1)
21 paź 01:06
Gramik: I ma to być zrobione za pomocą indukcji matematycznej.
Ustaliłem,że formuła jest prawdziwa dla n=1
wyszło 3+32 = 35
A potem nie mam pojęcia jak rozpisać to dalej.
21 paź 01:12
ICSP: Wystarczy pokazać, że 24n + 1 ≡ 2 mod 5.
Istotnie :
24 ≡ 1 mod 5
24n ≡ 1 mod 5
24n + 1 ≡ 2 mod 5
c.n.u.
21 paź 01:15
Godzio:
Za pomocą indukcji, załóżmy, że 3 + 24n + 1 = 5k pokażemy, że 3 + 24(n+1) + 1 = 5s
3 + 24(n + 1) + 1 = 3 + 24n + 1 + 4 = 3 + 24n + 1 * 16 =
16(3 + 24n + 1) − 45 = [założenie] 16 * 5k − 45 = 5(16k − 9) = 5s
co kończy dowód
21 paź 02:03