Nierówność z wart bezwzględną
krystian: |x+2|+|3−4x|+|3x−6|<=9
Sprawdziłem kiedy wyrażenia są dodatnie i wyszło mi że mam je rozwiązać w przedziałach:
(−∞,−2),<−2,3/4),<3/4,2),<2,∞)
Dla 1 przedziału wyszło 1<=9
Dla 2: −1<=9
Dla 3. (−∞,2> ∩ <3/4,2) = <3/4,2)
Dla 4 (−∞,2> ∩ <2.∞) = 2
Po zsumowaniu przedziałów mamy <3/4,2>
Mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobre rozwiązanie?
21 paź 00:12
Godzio:
Wziąłeś pierwszy przedział, wyszło Ci 1 ≤ 9 i jaka jest z niego odpowiedź?
21 paź 00:16
Godzio:
x ∊ (−
∞,−2)
| | 1 | |
− x − 2 + 3 − 4x − 3x + 6 ≤ 9 ⇒ − 8x + 7 ≤ 9 ⇒ 8x ≥ − 2 ⇒ x ≥ − |
| |
| | 4 | |
Brak rozwiązań w tym przedziale
| | 1 | |
x + 2 + 3 − 4x − 3x + 6 ≤ 9 ⇒ − 6x + 11 ≤ 9 ⇒ 6x ≥ 2 ⇒ x ≥ |
| |
| | 3 | |
x + 2 − 3 + 4x − 3x + 6 ≤ 9 ⇒ 2x + 5 ≤ 9 ⇒ 2x ≤ 4 ⇒ x ≤ 2
x ∊ <2,
∞)
x + 2 − 3 + 4x + 3x − 6 ≤ 9 ⇒ 8x − 7 ≤ 9 ⇒ 8x ≤ 16 ⇒ x ≤ 2
x = 2
21 paź 00:22
krystian: Ta nierówność jest zawsze prawdziwa, czyli że xε(−
∞,
∞)

Właśnie miałem z tym wątpliwości
Więc dla 1: część wspólna (−
∞,2)
Dla 2: <−2, 3/4)
Dla 3: <3/4,2)
Dla 4: 2
Suma = (−
∞,2>
Dobrze rozumuję?
Mam dużo tego typu zadań na piątek i muszę wiedzieć w jaki sposób je rozwiązać.
21 paź 00:24
Godzio:
Jak już zacząłeś analizować moje rozwiązanie to pewnie zauważyłeś, że u Ciebie pojawił się
jakiś błąd ... Wróćmy jednak do przypadku gdy wyjdzie nierówność zawsze prawdziwa, wtedy jest
tak jak piszesz, rozwiązaniem jest dowolny x z przedziału, który rozpatrujesz
21 paź 00:32