potęgi
ewa: | | 1 | |
Mając dane a+ |
| =3 oblicz:
|
| | a | |
9 gru 20:13
ewa:
9 gru 22:09
bb: zastosuj wzory skróconego mnożenia w pkt a) i b) a w pkt c) można zrobic podstawienie za
a4=t2 i jest to samo co pkt a)
9 gru 22:51
ewa: hm... ale który wzór

ten (a+b)
2= a
2 + 2ab + b
2
9 gru 23:08
Basia:
tak ten i policz
(a+1a)2 = 32 = 9
(a+1a)2 = z wzoru
i przyrównaj do 9
9 gru 23:12
bb: a) tak
a+13=3
(a+13)2=32
a2+2+1a2=9
a2+1a2=9−2
a2+1a2=7
b) stosujjesz wzór (a+b)3 i tak samo postepujesz
c) tak jak pisalam zrób podstawienie
9 gru 23:17
ewa: czyli bedzie....
i na tym juz jest koniec

czy trzeba cos dalej zrobic w tym podpunkcie a
9 gru 23:18
bb: koniec
9 gru 23:22
ewa: | | 3 | | 1 | |
b) dochodze do takiej postaci... a3 + 3a + |
| + |
| =27 i co dalej trzeba zrobic  |
| | a | | a3 | |
9 gru 23:24
bb: po lewej stonie ma zostac to co masz obliczyc a reszte przenosimy na prawo
po prawej stronie 3 wyciagnij przed nawias a za to co zostanie w nawiasie podsstaw 3 i bedzie
27−3*3=27−9
9 gru 23:31
ewa: juz wszytsko rozumiem

dziekuje slicznie za pomoc
9 gru 23:34
bb: powodzenia w konkursie na najlepszego matematyka
9 gru 23:37
ewa: chyba w tym c bede miala tez probem....
9 gru 23:42
ewa: i jaki konkurs
9 gru 23:46
Basia:
| | 1 | |
a3+ |
| = 27−3*3=27−9 = 18 |
| | a3 | |
9 gru 23:50
ewa: basia a c potrafisz zrobic

przynajmniej poczatke... bo b juz zrobilam
9 gru 23:55
Basia:
tak jak pisał bb.
t=a2
a4+1a4 = t2+1t2
t + 1t = a2+1a2 = 7
(t + 1t)2 = 49
t2+2+1t2=49
t2+1t2=47
a4+1a4 = 47
10 gru 00:05
Basia:
tak jak pisał bb.
t=a2
a4+1a4 = t2+1t2
t + 1t = a2+1a2 = 7
(t + 1t)2 = 49
t2+2+1t2=49
t2+1t2=47
a4+1a4 = 47
10 gru 00:05
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
a2 + 2 + |
| = 9 ⇒ a2 + |
| = 7 |
| | a2 | | a2 | |
Wzór skróconego mnożenia (a + b + c)
2 = a
a + b
a + c
a + 2ab + 2ac + 2bc
| | 1 | | 4 | |
a4 + 4 + |
| + 4a2 + 2 + |
| = 81 |
| | a4 | | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
a4 + |
| + 4(a2 + |
| ) = 75 |
| | a4 | | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
a4 + |
| + 4*7 = 75 ⇒ a2 + |
| = 47 |
| | a4 | | a4 | |
10 gru 00:06
10 gru 00:06
ewa: dziekuje za pomoc
10 gru 00:17
Bogdan:

, ale muszę przegonić chochlika z wzoru skróconego mnożenia,
(a + b + c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2ac + 2bc
10 gru 01:02