przedyskutuj liczbe i rodzaj rozwiazan rownania
nawiedzona: dane jest równanie z niewiadomą x . Przedyskutuj liczbą i rodzaj rozwiązań równania ze względu
na wartość parametrów :
a) 2x−m=4
d) 3mx+6m=9m
2 + x + 1
j) m
2x−m = 5 + 9x
m) (3c−2)x− d = 0
ocb ?

/
fatalne zadania.
Proszę o pomoc
9 gru 20:12
ula: A) jest to prosta, zawsze będzie tylko 1 rozwiązanie
x≥0 dla m≥−4
x<O dla m<−4
B)x(3m−1)=9m
2−6m+1
| | 9m2−6m+1 | |
x= |
| → 3m−1≠0
|
| | 3m−1 | |
m≠
13
x=0
9m
2−6m+1=0
Δ=0
m=
13
brak rozwiązania dla m=
13
jedno rozwiązanie dla x∊R−{
13}
x>0 dla m>
13
x,0 dla m<
13
9 gru 20:38
ula: j)
x(m
2−9)=m+5
brak rozwiązania dla m
2−9=0→m≠+−3
x=0
m+5=0→m=−5
mianownik jest parabolą dla m∊(−∞;−3)suma(3;∞) mianownik jest dodatni
dla x∊(−3,3) mianownik jest ujemny
x>0 dla m∊(−∞;−3)suma(3;∞) i m>−5 → x∊((−5;−3)suma(3:∞)
m∊(−3, 3) i m <−5 → m ∊ do zbioru pustego
x<0 dla m∊(−∞;−3)suma(3;∞) i m<−5→m∊(−∞,−5)
m∊(−3, 3) i m>−5 → m(−3;3) →m∊(−∞,−5)suma(−3;3)
9 gru 20:55
ula: ostatnie
brak rozwiązania dla c≠
23
jedno rozwiązanie dla c∊R−{
23}, d∊R
x.>0 3c−2>0 3c−2<0
d>0 d<0
x<0 3c−2<0 3c−2>0
d>0 d<0
9 gru 21:04