wielomiany
Bambus: Wielomiany P(x)=(x2−2)2 i Q(x)=x4+(a+5)x3+bx2+4 są równe dla:
A) a=0 b=4
B) a=−5 b=−4
C) a=0 b=−4
D) a=−5 b=4
Odpowiedź uzasadnij.
Czy w tym zadaniu też ktoś mógłby mi pomóc? ;>
9 gru 20:11
Kropka: p(x)=x
4−4x
2+4

a+5=0 (bo przy x
3 wspolczynnik musi byc 0), czyli a=−5
przy x
2 wspolczynnik jest −4 wiec b =−4
9 gru 20:14
Kropka: odp B
9 gru 20:15
Bambus: Dzięki Kropeczko
9 gru 20:16
ula: wymnóż wielomian P(x)
P(x)=x4−4x2+4
dopasuj współczynniki
a+5=0
b=−4
będzie B
9 gru 20:17
Bambus: dziękuje również
9 gru 20:19