dziedzina wyrażenia
Bambus: | | 4−x2 | |
R/{−2,2} to dziedzina wyrażenia wymiernego |
| . wie ktoś skąd o tym wiemy, |
| | x3+2x2−4x−8 | |
że właśnie taka jest dziedzina tego wyrażenia? Dzięki za pomoc
9 gru 20:00
damorka: wiem i zaraz Ci napiszę
9 gru 20:03
TypowaHumanistka.: x+2=0
x=−2
(x
2−4)
(x+2) x+2=0 x=−2
(x−2) x−2=0 x=2
Proszę

Ja bym to tak policzyła.
9 gru 20:03
Kropka:
zalozenia na dziedzie − mianownik rozny od zera

"Pamietaj cholero nie dziel przez zero!"
9 gru 20:03
Bambus: Zapamiętam to przysłowie, na pewno
9 gru 20:04
Kropka: x3+2x2−4x−8≠0
x2(x+2)−4(x+2)≠0
(X2−4)(x+2)≠0
x≠2 i x≠−2
9 gru 20:06
Bambus: dzięki wszystkim
9 gru 20:07
damorka: x3+2x2−4x−8 ≠0
x2(x+2)−4(x+2)≠0
(x+2)(x−2)(x+2)≠0
(x+2)2(x−2)≠0 ⇒ x≠−2 i x≠ 2 ⇒ Df = R/ {−2,2}
9 gru 20:09
damorka: eh... coś wolno mi idzie to pisanie
9 gru 20:10
Bambus: jeszcze raz dziękuje wszystkim. Naprawdę.. może kiedyś dzięki Wam wszystkim zrozumiem tą
matematykę.
9 gru 20:12
W10: X+2−x−3>x+1
24 lis 18:32
janek191:
Co to ma być ?
24 lis 19:33