nierówności
Olenka: Rozwiąż nierówności :
√x2 + 6x + 9 > 5 − |x|
coś mi nie wychodzi wynik........................
9 gru 20:00
Godzio: pomoge
9 gru 20:03
Olenka: dzięki
9 gru 20:14
Godzio:
√(x+3)2>5−|x|
|x+3| >5 − |x|
1o
x∊(−∞,−3)
−x−3 >5+x
−8 >2x
−4>x
=> x∊(−∞,−3)
2o
x∊<−3,0)
x+3 >5 + x
3>5 sprzeczne
3o
x∊<0,∞)
x+3 +x −5> 0
2x−2>0
2x>2
x>2 => x∊(2,∞)
coś takiego wyszło
9 gru 20:16
Godzio:
pomyłka
1
o
x∊(−∞,−4)
9 gru 20:18
Godzio:
pomyłka
1
o
x∊(−∞,−4)
9 gru 20:18
Godzio: a wynik to:
x∊(−∞,−4) ∪ (2,∞) bo zapomniałem dopisać
9 gru 20:19
Olenka: a skad się wzięły te przedziały ?
z nimi zawsze mam problem
9 gru 20:21
Olenka: w sensie dlaczego np. od (−oo,−4)
dlaczego akurat do −4
9 gru 20:22
Godzio:

znajduje się zawsze miejsca zerowe
dla |x+3| x
o = −3 dla |x| x
o = 0
9 gru 20:23
Godzio: naczy
1
o
x∊(−∞,−3)
−x−3 >5+x
−8 >2x
−4>x
=>
x∊(−∞,−4) o to chodziło
9 gru 20:29
Olenka: a jak bede miec przykład taki:
√x2 + 4x + 4 +
√x2 − 8x + 16 ≤6
i wyjdzie mi z tego
|x+2| + |x−4| ≤6
to wtedy jak bedzie z tymi przedziałami

i dzięki za powyższą pomoc


9 gru 20:33
Olenka: a jak bede miec przykład taki:
√x2 + 4x + 4 +
√x2 − 8x + 16 ≤6
i wyjdzie mi z tego
|x+2| + |x−4| ≤6
to wtedy jak bedzie z tymi przedziałami

i dzięki za powyższą pomoc


9 gru 20:33
Godzio:

x
o=−2 i x
o=4
spróbuj sama teraz napisać przedziały jak coś to Cie poprawie
9 gru 20:36
Olenka: czyli :
−x−2 = −6
−x=−4
x=4
(−oo,4)
−x+4= −6
−x= −10
x=10
(−oo,10)
tak jakos ? i potem nastepne do +oo

wydaje mi sie ze zle to zrozumialam ; /
9 gru 20:43
Olenka: i tak powinny byc znaki wieksze.. a potem zmiana znaku..a ja "poszalałam" na równa się
9 gru 20:44
Godzio: czekaj, zaraz postaram się to wytłumaczyć
9 gru 20:44
Olenka: 
jesteś boski heheh
9 gru 20:47
Godzio:
jeśli znaleźliśmy już xo w tym wypadku −2 i 4 zaznaczamy oba wyniki na osi, następnie
zapisujemy przedziały:
1o
x∊(−∞,−2)
2o
x∊<−2,4)
3o
x∊<4,∞)
i w każdym przedziale sprawdzamy czy dowolny x z przedziału da nam liczbe pod bezwzględnością
≥0 lub <0 jeśli wyrażenie pod bezwzględnością będzie dodatnie to opuszczamy ją bez zmiany
znaków natomiast jeśli wyrażenie bedzie ujemne to opuszczamy bezwzględność zmieniając znaki
zrobie 1o reszte spróbuj sama
|x+2| + |x−4| ≤6
1o
x∊(−∞,−2)
−x−2 + (−x+4) ≤6
−x−2−x+4≤6
−2x+2≤6
−2x≤4
x≥−2 ∉ x∊(−∞,−2) w tym wypadku x nie mieści się w badanym przedziale więc jego wynik odżucamy
9 gru 20:50
Olenka: 2o
x+2 −x + 4≤6
−2≤6
i co wtedy

niby że to −2 bd sie liczylo do podsumowania

3o
x+2 + x − 4≤6
2x≤8
x≤4
x e <4,+oo)
podsumowanie : x e (−2,4>

?
9 gru 21:04
Godzio:
2
o
dobrze robiłaś tylko źle dodałaś

6≤6 i to oznacza że dla każdego x z przedziału nierówność zachodzi czyli w 2
o x∊<−2,4)
3
o
x≤4 a badamy tu przedział x∊<4,∞) czyli jedynym rozwiązaniem dla tego przedziału jest x=4
czyli ogólnie wynik jest <−2,4>
9 gru 21:08
Godzio:
2
o
dobrze robiłaś tylko źle dodałaś

6≤6 i to oznacza że dla każdego x z przedziału nierówność zachodzi czyli w 2
o x∊<−2,4)
3
o
x≤4 a badamy tu przedział x∊<4,∞) czyli jedynym rozwiązaniem dla tego przedziału jest x=4
czyli ogólnie wynik jest <−2,4>
9 gru 21:08
Olenka: już jaśniej : ) dziękuję jeszcze raz !
w sumie mógłbyś mi jeszcze pomóc.. o ile masz czas.. i dasz radę ...
bo w następnym przykładzie sprawa się komplikuje o tyle,że mamy wartość bezwzględną po dwóch
stronach :
|2x−3| > 16 + |x+1|
czyli trzeba przenieść tą wartość bezwzględną na drugą strone

i otrzymamy :
|2x−3| − |x+1| > 16

a faktycznie w 2
o się pomyliłam w obliczeniach

nie wiem jak ja na to patrzyłam
9 gru 21:13
Olenka: i wtedy mielibyśmy przedziały
1o (−oo,3)
2o (3,−1)
3o (−1, + oo)
tak ?
tylko w 1o wtedy mogłoby różnie wyjść.. bo biorąc "2" do obliczeń wyszłaby w |2x−3| że x≥0 a
biorąc (−2) wyszłoby x<0 .............. więc chyba coś tutaj pokręciłam. pewnie to 2x coś
zmienia.
9 gru 21:17
Godzio:
nie ma różnicy czy się przeniesie czy nie ważne żeby poprawnie rozpatrzyć przypadki :
i tak samo zaznaczamy sobie x
o (−1 i 1,5) na osi i lecimy

próbuj
9 gru 21:19
Olenka: chyba że przedziały byłyby :
3
o <−1, +oo)
9 gru 21:19
Olenka: hmm..a nawet gdy jest przedział do 2/3
to jak wybieram sobie 0.. z tego przedziału to otrzymuje
0+1=1
a biorąc np. −2
−2 + 1 = −1
czyli już x< 0 .......i co wtedy? jak na to patrzec
9 gru 21:23
Godzio: coś naknociłaś
przedziały powinny być takie:
(−∞,−1)
<1; 1,5)
<1,5 ; ∞)
9 gru 21:31
Godzio: zauważ że
2*U{2}[3}−3≠0
| | 4 | |
bo wyjdzie |
| − 3  |
| | 3 | |
9 gru 21:32
Olenka: chyba zrozumiałam błąd
1
o (−oo, −1)
2
o <−1, 2/3)
3
o <2/3, +oo)
9 gru 21:33
Olenka: chyba zrozumiałam błąd
1
o (−oo, −1)
2
o <−1, 2/3)
3
o <2/3, +oo)
9 gru 21:33
Godzio:
xo to liczba która sprawi że pod bezwzględnością wyjdzie nam 0
9 gru 21:34
Olenka: nie przeczytałam wczesniej Twojej wiadomosci..ale doszlam do tego co zle zrobiam. glupi blad
−.− rozwiąże to i napisze tu
9 gru 21:35
Olenka: aaa własnie
i w tym środkowym przedziale ma byc od 1,a nie od −1
9 gru 21:36
Godzio: co sie tak uczepiłaś tego 2/3
| | 3 | |
xo= |
| = 1,5 jak kto woli  |
| | 2 | |
9 gru 21:36
Godzio:
tak, |x+1| to x
o=−1
9 gru 21:36
Godzio: i jak wyszło, napisać rozwiązanie ?
9 gru 21:46
Olenka: napisalam na odwrot

racja.
wiec 3/2
1
o
−2x+3− (−x−1) >16
−2x+3+x+1>16
−x+4>16
−x>12
x<−12
2
o
−2x+3−x+1>16
−3x+4>16
−3x>12
x<−4
x nie nalezy doprzedzialu <−1,3/2)
#
o
2x−3−x+1>16
x−2>16
x>18
x>9
czyli :
odp: xe (−oo,−12) U (9,+oo)
i teraz źle wychodzi mi to (9,+oo) bo w ksiazce jest od (20,+oo) .. w odpowiedziach. ja błędu
nie widze w obliczeniach −.−
9 gru 21:47
Olenka: Godzio, żyjemy

?
9 gru 22:05
Godzio: ∞
1
o
(−∞,−1)
−2x+3 +x+1 >16
−x>12
x<−12 => x∊(−∞,−12)
2
o
<1; 1,5)
−2x+3 − x−1>16
−3x>14
| | 14 | | 2 | |
x<− |
| => x<−4 |
| ∉ <1; 1,5)
|
| | 3 | | 3 | |
3
o
<1,5 ; ∞)
2x−3 −x−1 > 16
x−4>16
x>20 => x∊(20,∞)
x∊(20,∞)∪(−∞,−12)
9 gru 22:07
Godzio: ∞
1
o
(−∞,−1)
−2x+3 +x+1 >16
−x>12
x<−12 => x∊(−∞,−12)
2
o
<1; 1,5)
−2x+3 − x−1>16
−3x>14
| | 14 | | 2 | |
x<− |
| => x<−4 |
| ∉ <1; 1,5)
|
| | 3 | | 3 | |
3
o
<1,5 ; ∞)
2x−3 −x−1 > 16
x−4>16
x>20 => x∊(20,∞)
x∊(20,∞)∪(−∞,−12)
9 gru 22:07
Godzio:
twoje błędy:
2x−3−x
+1>16 powinien być −
x−2>16
x>18
skąd ci się to wzieło

?
x>9
9 gru 22:09
Godzio:
twoje błędy:
2x−3−x
+1>16 powinien być −
x−2>16
x>18
skąd ci się to wzieło

?
x>9
9 gru 22:10
Olenka: ajć. faktycznie
popełniam głupie blędy. −.−
następne podpunkty wyszły mi dobrze..zgodnie z ksiązką.

ale ostatni jest taki :
2|x−2| − |x| > 1
czy ta dwójka przed wartością bezwzględną dużo zmieni ? trzeba to jakoś mnożyć albo coś
9 gru 22:13
Godzio:
ta dwójka nić nie robi, tak samo robi się przdziały x
o itd umiesz rozwiązać ? jak coś to pisz,
ja w tym momencie ide odrobić własne zadanie z matematyki
9 gru 22:15
Olenka: czyli że z tego miejscem zerowym będzie 2 ? czy 4 ?
hahaha : P to chyba powinieneś zacząć od siebie a później od innych

już w sumie późno jest

ja się uczę na test jak chyba zresztą połowa mojej klasy na tej stronie

. Dużo osób nie
wie jak rozwiązać większość zadań..ktoś zapodał tą stronę na tablicy ; ) i wszyscy uczą się na
tym co inni im objaśnią ; P. Jutro sprawdzian.. wiec skończą zawracać głowę i ja zresztą też
9 gru 22:24
Godzio:
wiesz co, ja zadania domowe robie że tak powiem "automatycznie"

czasem na przerwie
a co do twojego zadania x
o = 2 i x
o =0 a jeśli się ktoś uprze to można też tak zapisać:
|2x−4|−|x|>1 ale to nic nie zmeinia bo x
o dalej = 2

ale po co utrudniać sobie życie
9 gru 22:30
Olenka: hahaha ; d ja też tak chce.
poszłam do klasy z rozszerzoną majcą i już drugi rok zastanawiam się co ja tam robię

może gdybym się uczyła na bierząco to bym umiała. ale na lekcji w sumie przekaz jej kiepski. I
to chyba tego wina. a ani w gimnazjum ani w podstawówce do książek nie zaglądałam bo na lekcji
było wszystko znakomicie wytłumaczone. Teraz matma wygląda zupełnie inaczej..

i trzeba ją
zrozumieć.. ale już z tym jest kiepsko

. cóż robić : P
po moich pytaniach widać brak pojęcia o co chodzi

hm... i potem w tym zadaniu jak będę już rozpisywać do 1
o 2
o itd. to tą 2 przed będę
traktowac jako np.
2( jakieś x −2 )

?
czy normalnie rozpisze tylko
x−2
a tej 2 jakby zupełnie nie było ?
9 gru 22:44
Godzio: ja się zaczołem matmy uczyć w 2 gim w 1 miałem 3

później już same 5 aż do teraz

, a teraz
mi się na wpół poszczęściło bo mam świetnego nauczyciela, ale klase taką że ocena po mnie to 3
... także możesz sobie wyobrazić jaki jest poziom : jest sprawdzian i połowa klasy nie
zalicza, na semestr jest wystawionych 17 zagrożeń i za szybko z materiałem nie idziemy

2|x−2| − |x| > 1
wracając do Ciebie:
tą dwójkę traktujesz jako podam Ci
1
o
x∊(−∞,0)
2(−x+2) − (−x) >1
−2x+4+x>1
−x>−3
x<3 => x∊(−∞,0)
9 gru 22:48
Olenka: ok, dziękuję

hah. u nas materiał idzie błyskawicznie. nikt nic nie umie..ani nie wiem,ale tym sie już
nauczyciel nie martwi

klasa rozszerzona − trzeba wszystko przerobić,bo matura.. −.− złe podejście.
to w której jesteś klasie,że to braliście co teraz Ci piszę ; ) ?
nieźle,że tak nagle majca i się spodobała.
podziwiam,że chce Ci się rozwiązywać te zadania na forum.........
powinieneś korki z majcy dawać

i zarabiać ; p na tym. hahhh
9 gru 22:53
Olenka: jeszcze mam pytanie do innego zadania ktore ktos zreszta juz pisal na forum..ale tylko dwa
przyklady z tego co widzialam ktore malo mi daly.
dane jest rownanie z niewiadomą x. przedyskutuj liczbe i rodzaj rozwiazan rownania na wartosci
parametrow.
i
c) mx−m2 = 4m + 4 − 2x
........
wyszło mi po rozpisaniu tego jako ze
2x= −mx+m2 + 4m + 4
mx − m2 = 4m+4 − (−mx + m2 + 4m +4)
z czego wychodzi równanie tożsamościowe
0=0
−.− i co z tym zrobić ? −.−
ja jutro siebie nie widzę na sali ; d
9 gru 22:59
Godzio: znajomum udzielam korków

jakieś 8 os jest

+ fizyka i jestem w klasie 2LO
i coś namotałaś chyba, zaraz to napisze
9 gru 23:03
Godzio:
mx−m
2 =4m+4−2x
mx+2x = 4m+4+m
2
x(m+2) =4m+4+m
2
x(m+2) = (m+2)
2
1
o m=−2 tożsamościowe :
x*0 = 0
2
o dla m∊R−{−2} jedno rozwiązanie:
x(m+2) =(m+2)
2
x=m+2
9 gru 23:09
Olenka: to w tej samej co ja

ale my chyba jestesmy jeszcze bardziej opoznieni niż wy ; d
bo spr mamy z konca 1 lo..ktora bralismy w tym półroczu.
ale to pewnie zalezy od liczby godzin.
my w 3lo mamy tylko przedmioty rozszerzone + 4h z każdego przedmiotu rozszerzonego
fakultetów..
czyli ; p wyjdzie bardzo duzo matmy tygodniowo z fakultetami. i moze wtedy nadrobimy: P hahaha.
muszę się wziąć za cały materiał jaki był w 1lo i po nadrabiać wszystko od początku −.−
9 gru 23:10
Olenka: dzięękiii ; ) !
hah. juz czytam jak to powinno byc − i przepisuje
9 gru 23:10
Godzio: a ile masz h matematyki obecnie ?
9 gru 23:12
Olenka: ale nie mam pojęcia skąd wiedziałeś że to m= −2
−.−
dalej jasne
9 gru 23:15
Olenka: 5h tygodniowo teraz

w 3lo.. jest chyba tez 5..albo 6.. + te fakultety
w 1lo mielismy mniej. chyba 4h
9 gru 23:15
Olenka: tylko trzeba dodac ze 1 lo jeden miesiac nam przepadł

bo w szkole wszystkie klasy pierwsze
wyjeżdżają na oboz integracyjny. i w tedy jest brak nauczycieli dwie tury ...etc

a z materiałem szlismy szybko i idziemy wbrew pozorom ; d
i jeszcze matematyka nie mielismy jakis czas..
wiec tak wyszlo
9 gru 23:18
Godzio: aha

ale to różnie może być bo to wszystko zależy od podręczników założe się że miałaś
logarytmy
9 gru 23:25
Godzio: a to −2 to poprostu trzeba rozpatrzyć 3 przypadki : sprzeczne tozsamosciowe i 1 rozw
i trzeba podpasowac
9 gru 23:25
Godzio: a sprzecznego ni ma
9 gru 23:25
Olenka: czyli np. podstawiam 0 ? ; p za m ?
9 gru 23:29
Godzio: jeśli podstawisz 0 za m to bedzie x=2 bo 0 miesci sie w podanym przdziale : R−{−2} −> 1 rozw
9 gru 23:33
Olenka: i jeszcze jedno

juz obiecuje ze ostatnie zadanie.....
Dla jakich wartosci parametru m (m e R) uklad rownan z niewiadomymi x i y jest OZNACZONY,
NIEOZNACZONY, SPRZECZNY? w przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
i np.
c) klamra x−my=1
mx−y= 1
jaki jest schemat rozwiązywania...
9 gru 23:42
Godzio: no to tak, tu rozwiązujemy metodą wyznaczników już robie
9 gru 23:44
Godzio:
x−my=1
mx−y= 1
1 −m
W= m −1 = 1*(−1) − m*(−m) = −1 +m
2
1 −m
W
x= 1 −1 = 1*(−1) − (−m)*1 = −1+m
1 1
W
y= m 1 = 1*1 − 1*m=1−m
układ oznaczony:
| | Wx | | m−1 | | m−1 | | 1 | |
x= |
| = |
| = |
| |m≠−1 m≠1 | = |
|
|
| | W | | m2−1 | | (m−1)(m+1) | | m+1 | |
| | Wy | | 1−m | | 1−m | | −(m−1) | | −1 | |
y= |
| = |
| = |
| |m≠−1 m≠1| = |
| = |
|
|
| | W | | m2−1 | | (m−1)(m+1) | | (m−1)(m+1) | | m+1 | |
nieoznaczony:
W=0 => −1 +m
2 =0 => (m−1)(m+1)=0 m=1 v m=−1
W
x=0 => −1+m=0 => m=1
W
y=0 => 1−m=0 => m=1
sprzeczny:
W=0 => −1 +m
2 =0 => (m−1)(m+1)=0 m=1 v m=−1
W
x≠0 => −1+m≠0 => m≠1
W
y≠0 => 1−m≠0 => m≠1
9 gru 23:54
Olenka: dziękuję

i nie będę Cię męczyć. nad resztą posiedzę sama : )
zrobiłeś kawał dobrej roboty

pewnie w kime zmykasz pomału..więc dobranoc

10 gru 00:06
Godzio:
nie ma za co

jak czegoś nie umiesz to pisz bede jeszcze do okolo 1 bo troche nauki mi
zostało
10 gru 00:11
Olenka: a z tego samego zadania
mx + (2m−1)y = 3m
x+my = m

W= m (2m−1) = m
2 =2m+1
1 m
Wx= 3m (2m−2) = m
2 − 2m+1
1m m
Wy= m 3m = m
2 − 3m
1 m
i podstawiajac potem pod wzor na x i y wychodzi mi inaczej niz w ksiazce−.−
10 gru 00:36
Godzio: W=m
2−2m+1
W
x=3m
2 − 2m
2+2m=m
2+2m
W
y=m
2−3m
tak może jest w książce ?
10 gru 00:45
Godzio: czekaj

co ja tu wogule napisałem
10 gru 00:46
Godzio:
jak coś źle to podaj wynik sprawdze co mogło być źle
10 gru 00:47
Bogdan:
w ogóle
10 gru 00:48
Godzio: widze już błąd
W
x = 3m (2m−
1) =3m
2 − 2m
2−m =m
2−m
m m
| | m2−m | | m(m−1) | | m | |
x= |
| = |
| = |
|
|
| | m2−2m+1 | | (m−1)2 | | m−1 | |
10 gru 00:51
Olenka:
O,tak
10 gru 00:52
Olenka: tam bylo:
m2 − (2m−1) = m2 − 2m +1 ...dlatego +.
10 gru 00:54
Godzio:
no to x masz dobrze
a y też
bo jeśli wyciągniesz w liczniku przed nawias a mianownik schowasz do wzoru skroconego mnozenia
to otrzymasz to co potrzeba
10 gru 00:55
Olenka: : P
ide sie pouzyc w łóziu i w kime ; )
dziekuje Godzio za wszystko : )

!
dobranoc
10 gru 01:00
Godzio: 
dobranoc życze powodzenia na jutrzejszym teście
10 gru 01:01
Olenka: nie dziekuje ; p
moze jakos sie uda...
wlasnie sie ucze dalej

test o 13.00 ; p hahaha..Godzio myśl na nim za mnie, co

wtedy będzie cel : D hahah
10 gru 09:28
Godzio: dobra
10 gru 10:10