granice
Jolanta: prosze o pomoc lim
n→∞√4n−3−
√2n+10 pomnożyłam i podzieliłam przez
√4n−3+
√2n+10 i
utknęłam
| | 2n−13 | |
limn→∞ |
| |
| | √4n−3+√2n+10 | |
]
19 paź 23:46
Qulka: jak wyciągnęłabyś √n przed nawias od razu z pierwszej to masz ∞•(2−√2) =∞
19 paź 23:49
Jolanta: Mogłabyś to napisac już chyba całkie zgłupiałam do tych zadań ,a jeszcze mam sporo przykłądów
20 paź 00:00
Qulka: jak pod pierwiastkiem przy najwyższych potęgach są różne cyfry nie masz sytuacji że Ci wychodzi
∞•0 więc nie musisz robić cyrku mnożeniem i dzieleniem
20 paź 00:06
Jolanta: rozumiem ale jak mam wyciągnąć √4n mam tam jeszcze 3
20 paź 00:10
Qulka: √n(√4−3/n −√2+10/n) = ∞ •(2−√2) = ∞
lim 3/n = 0
lim 10/n = 0
20 paź 00:17
Jolanta: Bardzo Ci dziekuję ,mam nadzieje że jakos zrobię następne
20 paź 00:20
Jolanta: kilka zrobiłam Mozesz zobaczyć ostatnie?
limn→∞n√2n+3n+4n
wyciągnęłam przed nawias n√4n wynik wyszedł mi 4
20 paź 00:55
Qulka: ok
20 paź 00:58
Jolanta: Dziękuje
20 paź 01:00