Rachunek prawdopodobieństwa - 2 łatwe zadania :)
Szymon: Ktoś tu jeszcze nie śpi? prosze o pomoc

Zad. 1
Rzucamy dwa razy sześcienną kostką, na której ściankach znajdują się następujące liczby oczek:
1, 2, 3, 4, 6, 6. Prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek jest większa od 10, jest
równe:
A. 1/4
B. 1/6
C. 1/9
D. 1/12
Zad. 2
Niech A,B ∈ Ω. Oblicz P (A\B) , jeśli:
P(B) = 1/2 i P(A∨B) = 3/4
19 paź 22:36
Qulka: C
19 paź 22:37
Qulka: 3/4−1/2 =1/4
19 paź 22:39
Szymon: Okej , dzięki

a mogłabyś mi Qulka jeszcze rozpisać, w jaki sposób wyszedł Ci wynik 1/9 w
zad. 1 ?

z jakiego wzoru korzystałaś w zad. 2?
19 paź 22:47
Qulka: bo większe od 10 jest tylko 12 więc 2•2=4 ze wszystkich możliwych 6•6=36
w drugim z logiki

wszystko co jest w A i nie jest w B to od sumy AUB odejmuję B

jak podzielę obustronnie przez Ω to mam pr−wo
19 paź 23:09
yht:

Zad. 1
Aby suma oczek była większa od 10, to za pierwszym razem musisz wyrzucić 6
i za drugim
razem musisz wyrzucić 6
prawdopodobieństwo wyrzucenia 6 w
pojedynczym rzucie wynosi 1/3, zaś spójnik
i
odpowiada za mnożenie, więc wynik to 1/3 * 1/3 = 1/9
Zad. 2
Wzory to
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
oraz
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Wstawiasz pierwszy wzór do drugiego i masz
P(A∪B)=P(B)+P(A\B)
3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| +P(A\B) → P(A\B)= |
| |
4 | | 2 | | 4 | |
Jednak zdecydowanie się rozjaśni jeśli rozrysujesz to na zbiorach (rys. na samym początku) − od
zamalowanych obu kółek A i B odejmujesz B i dostajesz zbiór A\B czyli to co należy do A ale
nie należy do B
19 paź 23:27
Szymon: Baaaardzo dziękuję za pomoc
19 paź 23:40