Da się bez pochodnej?
qqaazzxx: Czy da się obliczyć minimum dla
√x2−12x+37+
√x2−2x+17 bez użycia pochodnej? A jeśli nie to
moglibyście rozwiązać to z pochodną? (W szkole niby jeszcze nie miałem, coś na kółku było ale
nie dużo, wiem tylko ze bochodna pierwiastka to 1/2pierwiastki * (pochodna tego co jest pod
pierwiastkiem) więc proszę o pomoc w liczeniu ekstrem
19 paź 22:15
Qulka: pod pierwiastkiem parabole więc minimum pod pierwiastkiem to min
suma dwóch najmniejszych da min całości
(na szczęście pierwiastki są tylko dodatnie
19 paź 22:35
b.:

Można się spodziewać, że f(x)=
√(x−6)2+1 +
√(x−1)2+16 ma minimum w x=5.
Nie widzę, jak to pokazać, ale na pewno się da bez pochodnych.
19 paź 22:51
b.: @Qulka: nie, to nie jest poprawne rozumowanie.
19 paź 22:52
olekturbo: Troche jednak zle rozumiesz pochodne bo to pochodna złożona
19 paź 22:52
b.: @olekturbo: przecież napisał, że ,, * (pochodna tego co jest pod pierwiastkiem) ''
19 paź 22:53
olekturbo: ale jeszcze * pochodna funkcji wewnetrznej
19 paź 22:55
b.: no ale ta funkcja wewnętrzna to właśnie ,,to co jest pod pierwiastkiem''
19 paź 22:57
olekturbo: | | 1 | |
hm bo jego wpis zrozumialem jako |
| tylko bez 2x−12  |
| | 2√pierwiastek | |
w takim razie Dobranoc
19 paź 22:58
Qulka: no tak..to muszą być te same x
19 paź 23:12
RJS:
Qulka zobaczy moje zadanko ?
19 paź 23:19
qqaazzxx: To mógłby ktoś to rozwiązać? To trzeba rozwiazac f(x)'=0 i w tych punktach beda ekstrema?
20 paź 00:19
Qulka: tak
20 paź 00:21
daras: minimum dla x = 5
20 paź 10:58